Війна

Незабутня “гостя” в небі: фантастичний кадр комети зробили над Івано-Франківськом (ФОТО)

Незабутня "гостя" в небі: фантастичний кадр комети зробили над Івано-Франківськом (ФОТО)

В Івано-Франківську, 14 жовтня, мешканці міста, а також більшості регіонів Прикарпаття, отримали надзвичайну і вкрай рідкісну можливість побачити неозброєним оком справді заворожуюче небесне тіло – комету C/2023 A3 (Цзицзіньшань-ATLAS).

Звісно, що шанувальники астрономії і астрофотографи не могли проігнорувати таку подію. В жовтні 2024 року ця комета досягла піку своєї видимості для мешканців Землі. Її вражаюче довгий “хвіст”, що простягався на кілька градусів неба, лише підкреслював її велич, пише 0342.ua 

Неймовірно яскраве і ефектне фото цієї комети на Прикарпатті зробив астрофотограф Олег Нетецький. Безумовно, це шедевр. 

Комета C/2023 A3 (Цзицзіньшань-ATLAS) над Прикарпаттям, Автор фото: Олег Нетецький

Дану комету найкраще було видно одразу після заходу сонця, коли вона була  низько над горизонтом у західному напрямку. Краса небесного тіла дуже захопила мешканців Франківщини

Вміння фотографів та сучасні технології дали змогу зафіксувати комету на піку своєї яскравості. Навіть звичайний смартфон в режимі нічної зйомки міг зафіксувати її довгий ісяючий “хвіст”  (як відомо, він складається з космічного пилу і льоду).

Звісно, що вигляд комети неозброєним оком не зрівняється із її виглядом крізь навіть найпростіший аматорський телескоп, який дає змогу розгледіти детальніше структуру комети, але не скасовує вражень.

Деякі астрономи називали її “кометою століття”, проте, звісно, що ще занадто рано її так називати у першій чверті двадцять першого століття. Проте, “галасу” вона все ж наробила своєю красою.

Астрономи прогнозували, що найкращі умови для спостереження за цією кометою в Україні триватимуть до кінця жовтня. Тож завтра, після заходу сонця, за умови безхмарної погоди ті, що пропустили таке видовище, можуть все надолужити.

Астрономічні і любительські постереження за такими кометами, як Цзицзіньшань-ATLAS – це своєрідне нагадуванням про велич нашого Всесвіту. В Україні не так часто можна спостерігати більшість астрономічних подій, тож не варто втрачати можливість спостерігати це справжнє космічне диво над Івано-Франківськом.

Інше в категорії