Війна

На війні в Україні загинули понад 66 тисяч солдатів армії РФ — російські BBC та “Медиазона”

Армія РФ на війні в Україні. Facebook/ГУР Міноборони України

Віл початку повномасштабної війни в Україні загинули щонайменше 66 471 російських військових, включаючи солдатів-строковиків.

Такі цифри випливають із власних підрахунків, які спільно ведуть видання "Медиазона" та російська служба BBC.

При цьому журналісти обох видань наголошують, що це лише ті загиблі, чиї імена вдалося встановити за відкритими джерелами. Реальні втрати армій РФ на війні в Україні можуть бути набагато більшими.

За їхніми даними, за весь час війни з російської сторони загинули щонайменше 12813 ув'язнених, завербованих із місць позбавлення волі, не менш як 12566 добровольців, 8610 мобілізованих.

В останньому зведенні журналісти приділили окрему увагу смертям солдатів строкової служби, які, за твердженням командування армії РФ не беруть участі в бойових діях.

Проте відомо про загибель щонайменше 172 солдатів строкової служби за весь час повномасштабного вторгнення. Частина з них була відправлена на територію України на початку вторгнення в лютому 2022 року, але невдовзі їх вивели із зони бойових дій. Частина загинула під обстрілом на російських прикордонних територіях. Також матроси-строковики загинули під час затоплення крейсера "Москва" 13–14 квітня 2022 року.

Дані про загибель строковиків не включають можливі втрати під час нещодавнього наступу української армії в Курській області, адже вони наразі не опрацьовані.

Водночас журналісти обох видань наголошують, що їхні дані можуть бути неповними. Вони ведуть підрахунок лише за відкритими джерелами: повідомленнями місцевих ЗМІ та адміністрацій, постами родичів загиблих у соцмережах та даними із цвинтарів. Реальне число втрат може бути значно вищим.

Україна та Росія вкрай рідко публікують офіційні дані про свої втрати. Президент України Володимир Зеленський на пресконференції 25 лютого 2024 року вперше розповів про втрати ЗСУ у війні з Росією. За його словами, загинула 31 тисяча українських військових. Невідомо, чи йшлося лише про армію, чи про всі збройні підрозділи, контрольовані командуванням.

Ексміністр оборони Росії Сергій Шойгу у грудні заявляв, що українська армія втратила 383 тисячі людей убитими та пораненими.

За даними Генштабу ЗСУ станом на ранок 30 серпня відомо про приблизно 613 590 солдатів армії РФ, яких російська сторона втратила від початку повномасштабного вторгнення.

Інше в категорії