Війна

“Ми можемо зупинити тисячі бомб”, — Зеленський закликав партнерів надати більше далекобійної зброї

Президент України Володимир Зеленський під час спільного підходу до преси з прем’єр-міністром Ірландії Саймоном Гаррісом, Київ, 4 вересня 2024 року. ОПУ

Україні важливо отримати дозвіл на застосування американської та європейської далекобійної зброї для ударів по військових об'єктах Росії.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв'ю NBC News.

Він пояснив, що це не лише питання до США, а й до інших країн-партнерів, які вже надавали Україні озброєння.

Зеленський нагадав про успішну операцію в Криму, де Україна, використавши зброю від США, Великої Британії, Франції та власні ресурси, змогла витіснити російський флот і відновити роботу зернового коридору. Тепер Україна звертається до партнерів з проханням про підтримку, щоб не допустити створення Росією буферних зон, які б ставили під загрозу українські міста, такі як Харків, що страждає від тисяч ракетних атак на місяць.

Президент підкреслив, що Україні необхідна не тільки обіцянка, а й реальне постачання зброї, такої як ATACMS, Storm Shadow та інші далекобійні системи.

"Ми повинні мати їх у наявності в Україні, а не лише обіцянки", — наголосив Зеленський.

Зеленський також зазначив, що ці системи дозволять знищити російські військові аеродроми поблизу українських кордонів, із яких здійснюються авіанальоти і скидаються бомби.

"Я показав партнерам на мапі всі ці аеродроми. Дайте нам можливість використовувати цю зброю, і ми знищимо десяток їхніх можливостей. Це суттєво зменшить кількість бомб, які падають на наші міста" — додав він.

За словами Зеленського, якщо Україна зможе скоротити кількість авіанальотів, це врятує життя багатьох людей, зменшивши масштаб обстрілів з тисяч до сотень.

"Сотні також приносять смерть, але не тисячі", — підсумував президент, закликавши партнерів надати Україні необхідну підтримку для захисту від агресора.

Інше в категорії