Війна

Лікарі заборонили Шуфричу онлайн-участь у засіданні суду: обрання запобіжного заходу перенесли

Нестор Шуфрич на підготовчому засіданні у Печерському райсуді Києва 4 вересня 2024 року. Суспільне Новини/Нікіта Галка

У четвер, 5 вересня, суд не розглянув обрання запобіжного заходу народному депутатові України IX скликання від забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя" ("ОПЗЖ") Несторові Шуфричу і оголосив перерву до 6 вересня.

Про це Суспільному повідомив його адвокат.

За його словами, лікарі заборонили Шуфричу брати участь онлайн у засіданні через стан здоров'я.

Термін дії запобіжного заходу для нардепа спливає о 00:00 7 вересня. Прокурори клопотали про продовження тримання під вартою.

Напередодні, 4 вересня Печерський райсуд Києва під час підготовчого засідання у справі нардепа Шуфрича і його експомічника В’ячеслава Черепаня дав згоду на виклик лікарів до суду через погане самопочуття Шуфрича, а також погодив клопотання про розгляд справи колегією з трьох суддів.

Про це повідомив кореспондент Суспільного із зали суду.

Так, у справі Шуфрича, якого звинувачують у державній зраді та передачі коштів для оплати роботи охоронній фірмі в окупованому Криму у 2016-му році, у четвер, 5 вересня, на 12:00 у Печерському суді має зібратися колегія суддів.

Як повідомив журналіст Суспільного, на засідання суду 4 вересня Шуфрича доставили прямо з лікарні, де він проходив реабілітацію після операції.

Одним із перших клопотань захисту Шуфрича був виклик швидкої допомоги на засідання суду через погане самопочуття підзахисного. На це суд погодився, тому до залу суду були викликані лікарі. Ще одним клопотанням захисників Шуфрича була вимога розглядати справу щодо обвинувачення в державній зраді колегію з трьох суддів, а не одним, як це було у середу. Це клопотання також було підтримане.

Таким чином засідання перенесли на 12-ту годину, 5 вересня і це підготовче засідання має продовжуватися за участі колегії суддів.

Як заявив адвокат Шуфрича Дмитро Савицький, закон каже, що таке клопотання має ініціювати саме обвинувачений у тих кримінальних справах, де санкція статті передбачає покарання більше 10 років.

“В цьому суді ми слухали велику кількість клопотань слідчих суддів, велика кількість суддів залучалася до вирішення певних питань процесуального характеру на стадії досудового розслідування. Щоб забезпечити неупередженість, об'єктивність – ми вважаємо, що таке кримінальне провадження має слухати судова колегія у складі трьох професійних суддів”, — сказав Савицький.

Водночас, як передає кореспондент Суспільного, прокурори кажуть про те, що така колегія може не зібратися, оскільки, за їхніми словами, фактично всі судді Печерського суду вже раніше брали участь в попередніх етапах цієї справи і мають заявити самовідвід.

Якщо така колегія не збереться, то засідання буде ще відтерміновано, розповів наш журналіст.

Також завтра о 10:45 Київський апеляційний суд має розглянути клопотання адвокатів Шуфрича щодо зміни підсудності.

Обох фігурантів звинувачують у фінансуванні дій зі зміни та повалення конституційного ладу, захоплення держ влади, зміни меж території і державного кордону України. Окрім цього, Шуфричу ще й інкримінують дерожавну зраду. Обидва фігуранти звинувачення відкидають.

“Без відома батька, без відома мого товариша Вячеслава Черепаня, менеджер заключає договір на охорону земельної ділянки структурою МВС, а саме ВОХР. В Криму ж ми ж не могли в 2016 році знайти ВОХР український, на жаль. А директор вирішив, що треба воєнізована охорона, воєнізована була тільки ця єдина структура в Криму. І він заключив договір за 10 тисяч доларів на місяць, заключив його на рік. Ні з ким не погоджений, це видно з переписки справи. Батько про це дізнався і наказав розірвати цей договір. Цей договір було розірвано, він діяв один місяць. І перезаключили з приватною, не воєнізованою структурою, без зброї”, — сказав Шуфрич.

Що цьому передувало

Напередодні в Офісі Генпрокурора повідомили, що прокурори Офісу генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно народного депутата України IX скликання від забороненої партії "Опозиційна платформа — За життя" ("ОПЗЖ") і його експомічника.

Їх звинувачують, у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, зміни меж території і державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України).

Крім цього, депутатові інкримінують державну зраду (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, обвинувачені разом з іншими довіреними депутату особами після тимчасової окупації Криму росіянами забезпечили реєстрацію нерухомості — будинку і земельної ділянки в смт Сімеїз за законами РФ. Це майно нардеп придбав у 2013 році через підконтрольне підприємство та довірених осіб.

У 2016 році для охорони майна обвинувачені організували укладення договору охорони з незаконним воєнізованим формуванням – "ФГУП "Охрана" Росгвардії по Республіці Крим".

Надалі вони організували передачу та перерахування Росгвардії, яка бере участь у війні проти України, понад 648,7 тисяч російських рублів за охорону майна.

Крім того, депутат був завербований російською ФСБ і виконував завдання одного із колишніх заступників секретарів Ради національної безпеки і оборони України, який у 2014 році виїхав до Москви.

Обвинувачений систематично у своїх виступах та інтерв’ю публічно поширював наративи держави-агресора, проводячи підривну діяльність проти України. Він підтримував ідеї проросійської спрямованості подальшого розвитку України.

Депутат, знаючи про захоплення росіянами частини території України, продовжував здійснювати підривну діяльність.

Обвинувачені перебувають під вартою. Обидва фігуранти звинувачення відкидають. Шуфрич, зокрема, вважає, що державної зради в його діях немає.

Інше в категорії