Війна

ЄС переносить зустрічі високого рівня з Будапешта до Брюсселя на знак протесту проти позиції Орбана щодо війни в Україні

Премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Getty Images

Європейський Союз вирішив перенести заплановані на серпень зустрічі міністрів закордонних справ та оборони з Будапешта до Брюсселя.

Про це в понеділок повідомив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель, пише CNN.

Зазначається, що такий вчинок став останнім кроком в ескалації суперечки між ЄС та Угорщиною через позицію прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо війни в Україні.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, відомий своїми ультраправими поглядами, нещодавно викликав невдоволення серед лідерів ЄС, заявивши, що Євросоюз дотримується "провійськової політики".

У відповідь на ці слова верховний представник ЄС Жозеп Боррель під час пресконференції в Брюсселі заявив: "Я зрозумів, що ми повинні надіслати сигнал, навіть якщо це символічний сигнал. Він полягає в тому, що бути проти зовнішньої політики Європейського Союзу і дискваліфікувати політику ЄС як "партію війни" повинно мати певні наслідки".

Боррель додав, що "політика Європейського Союзу не є провійськовою". Він підкреслив, що "єдиний, хто підтримує війну, це Путін".

Заплановані неформальні зустрічі Ради ЄС міністрів закордонних справ та оборони мали відбутися в Будапешті з 28 по 30 серпня, оскільки Угорщина наразі очолює ротаційне головування в Європейському Союзі.

Рішення Борреля було прийнято після того, як президент Європейської Ради Шарль Мішель різко відповів на заяву Орбана про те, що ЄС веде "провоєнну політику" в листі, опублікованому минулого тижня.

"Росія є агресором, а Україна — жертвою, що здійснює своє законне право на самооборону. Росія веде війну агресії, грубо порушуючи міжнародне право, територіальну цілісність та суверенітет України відповідно до Статуту ООН", — написав Мішель.

Орбан також викликав обурення законодавців ЄС своїми нещодавніми так званими "миротворчими місіями" на початку липня – зустрівшись з очільником Кремля Володимиром Путіним у Москві, лідером Китаю Сі Цзіньпіном у Пекіні та колишнім президентом США Дональдом Трампом у його резиденції Мар-а-Лаго у Флориді.

"Цей авторитарний лідер Угорщини намагається позиціювати себе як миротворця в українському конфлікті, але його позиція суперечить більшості лідерів ЄС, які однозначно підтримують Україну в її спробах відбити російську військову агресію", — пише CNN.

У своєму листі до цих лідерів Орбан зазначив, що під час зустрічей було висловлено "загальне спостереження", що "інтенсивність воєнного конфлікту" в Україні "радикально зросте найближчим часом".

Лист, підписаний понад 63 європейськими законодавцями і адресований трьом керівникам ЄС, зазначав, що Орбан "завдав значної шкоди" своїми зустрічами. Вони закликали лідерів європейського блоку призупинити права голосу Угорщини в Європейській Раді, аргументуючи, що "просте словесне засудження" Угорщини "не має ефекту".

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пізніше розкритикувала візит угорського прем'єра до Москви як "місію умиротворення". У відповідь Орбан сказав CNN, що він просто виконував свій "християнський обов'язок", відвідуючи Путіна.

"Якщо у вас є можливість вплинути на погані речі, щоб покращити їх, ви повинні це робити", – сказав Орбан минулого тижня CNN.

Інше в категорії