Війна

Гуманітарний та зерновий коридори — Умєров розповів WP про перемовини з Росією у 2022 році

Міністр оборони України Рустем Умєров. УНІАН/Синиця Олександр

Міністр оборони України Рустем Умєров сказав, що результатами перемовин України та Росії у 2022 році були так звана зернова угода та гуманітарний коридор для людей з окупованих територій.

Про це Умєров розповів в інтерв'ю The Washington Post.

За словами Умєрова, Сполучені Штати завжди знали деталі цих контактів, "тому що ми завжди консультувалися з усіх питань" зі США.

Американські чиновники підтвердили факт таємних перемовин у 2022 році — тоді, коли Росія публічно погрожувала застосувати тактичну ядерну зброю.

У перші місяці широкомасштабного вторгнення Росії Умєров був у складі української команди, яка негласно вела переговори з російською стороною, де зокрема брав участь російський олігарх Роман Абрамович, наближений до лідера Кремля Володимира Путіна.

Але переговорний канал лишався відкритим до кінця 2022 року і досягнув деяких негласних результатів. Умєров розповів WP, що переговорах було кілька переговорних треків через міжнародних партнерів.

"Результатом цих зусиль став «гуманітарний коридор», який дозволив 400 000 людей покинути окуповану Росією територію, обміни військовополоненими, політв'язнями та пораненими солдатами, а також угода про експорт зерна, яка дозволила Україні відновити поставки через Чорне море", — ідеться в ітенрв'ю.

Міністр оборони України Умєров відповів на запитання журналіста The Washington Post, що зараз відкритий гуманітарний трек перемовин з РФ.

За даними британського видання The Times, російський олігарх Роман Абрамович є неофіційним посередником у перемовинах Офісу президента України і Кремля. Абрамович нібито передавав записку, написану власноруч Зеленським до Путіна.

Також він був присутній на переговорах у Стамбулі 29 березня.

Ці перемовини в Стамбулі зірвалися в березні 2022 року на тлі повідомлень про те, що в трьох учасників перемовин України та РФ були симптоми отруєння хімічною зброєю.

Інші повідомлення про переговори з РФ у 2022-му

У червні американська газета The New York Times опублікувала 17-сторінковий документ, який, як стверджується, є проєктом мирної угоди між Україною та РФ. Його обговорювали на початку вторгнення. Серед умов — окупація Криму, позаблоковість України, російська мова як державна та обмеження на військо.

Що відомо про "гуманітарний коридор" у Чорному морі

У серпні 2023 року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти фактичну блокаду Росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

ВМС і ЗСУ повідомили про відкриття тимчасового коридору, яким можуть скористатися всі цивільні судна, зокрема ті, які перебувають у портах Одеси.

Україна запропонувала цей маршрут у своєму зверненні до Міжнародної морської організації. Йдеться про судна, які застрягли в українських портах с початку повномасштабного вторгнення.

Що відомо про "зернову угоду"

Україна уклала угоду про відновлення експорту зерна з Туреччиною та ООН 22 липня 2022 року. З серпня 2022 року в рамках "зернової ініціативи" експортували щонайменше 33 мільйонів тонн українського зерна.

Росія вийшла з угоди в липні 2023 року, поскаржившись, що її власний експорт продовольства та добрив стикається з серйозними перешкодами.

У серпні 2023 року Україна оголосила про "гуманітарний коридор", щоб звільнити кораблі, що прямують до африканських та азійських ринків, і щоб обійти фактичну блокаду Росії після того, як Москва відмовилася від угоди, яка гарантувала її експорт під час війни.

Інше в категорії