Війна

Чи будуть вручати повістки за кордоном українцям, які не оновили дані: роз’яснення від нардепа

Чи будуть вручати повістки за кордоном українцям, які не оновили дані: роз'яснення від нардепа

Мільйони українців, в тому числі і військовозобов’язаних зараз перебувають за кордоном. Хтось там перебуває законно, хтось – ні, але чи будуть їм вручати повістки у країні перебування, пояснюємо. 

Оновити свої дані для ТЦК військовозобов’язані українці можуть через додаток “Резерв+”, а також в іноземних українських консульствах. На жаль, більшість чоловіків цими можливостями досі не скористалися. 

Чи очікує вручення повісток чоловікам за кордоном у разі звернення до іноземних консульств для оновлення даних?

Всі крапки над “і” в цьому питанні поставив народний депутат Верховної ради України, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський під час ефіру національного телемарафону “Єдині новини”, повідомляє 0342.ua. 

Як повідомив нардеп, українців за кордоном просили вчасно оновити свої дані не для того, щоб вручити їм повістку, а в першу чергу для того, щоб Міністерство оборони України та працівники ТЦК розуміли, на скількох чоловіків в Україні вони можуть зараз розраховувати, а також, щоб не марнувати час на оформлення і надсилання повісток в Україні для тих, хто на даних час перебуває за кордоном. Це суттєво б розвантажило працівників ТЦК і покращило б якість їхньої роботи. 

“Ми не маємо механізму вручення повістки за кордоном, бо їх мають вручати представники ТЦК СП, а за кордоном, скажімо так, їхня юрисдикція не поширюється”, – прокоментував Федір Веніславський.

Тобто, оновити дані, перебуваючи за кордоном – це не лише відсутність ймовірності бути мобілізованим, але й можливість надалі безпроблемно продовжувати отримувати консульські послуги в дипустановах України. 

Ті ж українці за кордоном, які впродовж 60 днів з моменту набрання чинності Законом про мобілізацію №10449 не оновили свої дані та не мають військово-облікових документів не зможуть оформити, продовжити закордонний паспорт, паспорт громадянина України чи використати будь-які інші консульські послуги.

Перш ніж отримати ці послуги, військовозобов’язаним українцям потрібно оновити свої персональні дані для ТЦК в тих країнах, де вони на цей момент проживають.

Щоб отримати такі документи, українським чоловікам віком від 18 до 60 років слід вчасно звернутися до консульств тих країн, де вони тимчасово проживають.

Тобто, наголошуємо, що отримати консульські послуги в закордонних установах України під час дії воєнного стану військовозобов’язані громадяни України віком від 18 до 60 років можуть лише в тому випадку, якщо вони оновили свої персональні дані. 

Порушники зможуть скористатися в українських дипустановах лише такими послугами, як оформлення посвідчення особи для повернення в Україну, тими послугами, які стосуються оформлення документів їхніх дітей, якщо другий з батьків іноземець чи особа без громадянства, а також ті громадяни України, які наразі ув’язнені за кордоном або підпадають під екстрадицію в Україну. 

Інше в категорії