Війна

Блінкен передасть Байдену меседж України про далекобійні удари по російських об’єктах

Керована ракета великої дальності ATACMS. Lockheed Martin

Держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен сказав, що передасть президенту США Джо Байдену ті тези, що почув від української влади стосовно дозволів на удари далекобійною зброєю по російських об'єктах. За його словами, ситуація на полі бою змінюється, і "ми переналаштувалися".

Про таке посадовець повідомив у Києві 11 вересня на спільній пресконференції з міністром закордонних справ України Андрієм Сибігою та главою МЗС Великої Британії Девідом Леммі.

Блінкен сказав, що в межах свого візиту мав перемовини з президентом Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та іншими можновладцями. Зокрема, говорили щодо ситуації на фронту, цілей України, що потрібно Україні, аби мати успіх.

"Ми обговорювали далекобійність також. Я передам президенту [Джо Байдену] у Вашингтоні те, що я тут почув. І Девід [Леммі, глава МЗС Великої Британії] зробить те саме до своїх керівників. Ми переналаштувалися. Потреби змінюються, змінюється поле бою. Я впевнений, що так і буде продовжуватися, тому що ситуація змінюється. Тому що ескалація — це фактор, який ми враховуємо, але це не єдиний фактор, не обов'язково вирішальний", — розповів держсекретар Блінкен.

Щодо ескалації Блінкен додав, що ескалює Росія атаками по цивільних об'єктах всередині України, по енергетичній інфраструктурі та військових, які захищають свою країну.

"І ми бачимо, що зараз Іран передав Росії балістичні ракети, які посилять агресію проти України. Тому якщо хтось і здійснює ескалацію, то, здається, це Росія", — додав американський посадовець.

10 вересня держсекретар США Ентоні Блінкен, а також уряди Франції, Великої Британії та Німеччини заявили, що їм відомо: Іран у вересні передав Росії партію балістичних ракет малої дальності, і російська армія найближчим часом застосує їх проти українських об'єктів.

Інше в категорії