Війна

Анналена Бербок висловилася за використання Україною далекобійної зброї

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок. AP

Україна повинна мати можливість використовувати далекобійну зброю для самооборони.

Про це заявила глава МЗС Німеччини Анналени Бербок, пише DW.

"Я завжди говорила, що вона відіграє важливу роль, особливо для подолання мінних полів на сході України", — заявила політик партії "зелених" в ефірі телеканалу ARD.

На питання про те, чи повинна Німеччина в майбутньому постачати ще якісь види озброєнь, Бербок відповіла, що висловила свою думку з цього приводу, але канцлер Олаф Шольц вважає інакше. За її словами, коаліція не може домовитися з цього питання.

Президент України Володимир Зеленський намагається отримати дозвіл на застосування західної зброї на сотні кілометрів за кордоном з Росією. Для цього США повинні були б дозволити використання ракет ATACMS, а Велика Британія — крилатих ракет Storm Shadow. Як пише видання, німецькі крилаті ракети Taurus теоретично могли б досягти Москви — постачати таку зброю Києву Шольц відмовився.

Що відомо про дозвіл на удари по РФ далекобійною зброєю

Лідери низки країн дозволяють бити озброєнням, яке вони передали на потреби ЗСУ, по території Росії: це Нідерланди, Латвія, Канада, Норвегія, Німеччина, Данія тощо. Італія — проти.

Високий представник Євросоюзу Жозеп Боррель вважає, що зброя, надана західними партнерами Україні, має використовуватися в повному обсязі, зокрема і для ударів углиб Росії.

Наприкінці літа Україна передала Штатам список цілей у Росії, по яких планує завдавати ударів, намагаючись підштовхнути Білий дім зняти обмеження на використання зброї.

Президент України Володимир Зеленський, приймаючи 11 вересня 2024 року в Києві держсекретаря США Ентоні Блінкена, переконував зняти обмеження на удари. Блінкен пообіцяв, що передасть президенту Штатів Джо Байдену меседж України.

Інше в категорії