Новини

РОСІЯ ГОТУЄ АТАКИ НА ОБ’ЄКТИ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ

 

Ураження цих об'єктів створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки, наголосив міністр МЗС Сибіга

21 ВЕРЕСНЯ 2024 РОКУ

РОСІЯ ГОТУЄ АТАКИ НА ОБ'ЄКТИ АТОМНОЇ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИРівненська АЕС

росія напередодні зими готує удари по критичних об'єктах ядерної енергетики України.

Джерело. Про це заявив міністр закордонних справ країни Андрій Сибіга, посилаючись на інформацію від української розвідки.

Йдеться про відкриті розподільні пристрої АЕС та підстанції передачі, які необхідні для безпечної роботи атомної енергетики, пояснив він.

«Ураження цих об'єктів створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки. Відповідну інформацію українські спецслужби вже надали партнерам. Поінформовано також МАГАТЕ», – повідомив глава МЗС.

Сибіга зазначив, що росія – єдина країна, яка захопила атомну станцію в Європі та використовує це для шантажу. Також він нагадав, що українська формула миру містить пункт про забезпечення радіаційної та ядерної безпеки.

«Ми закликаємо всі міжнародні організації та держави, які поважають Статут ООН, запобігти сценарію країни-терориста», – звернувся до світової спільноти український міністр.

До повномасштабного вторгнення в Україні працювало чотири АЕС, але у 2022 році Запорізька, найбільша атомна станція в Європі, була захоплена російськими військовими. Три інші АЕС генерують 55% електроенергії, що виробляється зараз, – після того як 30% потужностей гідроелектростанцій і 80% ТЕЦ були виведені з ладу. Загалом внаслідок обстрілів ракетами та дронами було зруйновано 9 ГВт потужностей – близько половини пікового зимового споживання.

Останнім часом росія змінила тактику бомбардування української енергетичної інфраструктури. Тепер під прицілом росії опинилися ключові підстанції, що подають електрику під високою напругою на АЕС у Рівному, Хмельницькому та Южноукраїнську. Якщо їх буде виведено з ладу, реактори доведеться швидко зупиняти, інакше можна спровокувати «ядерний інцидент», заявляли експерти.

Три АЕС зараз забезпечують більше половини виробництва електрики в країні, і їхня втрата означатиме підрив економіки, виробництва та здатності продовжувати війну. З цієї причини адміністрація Джо Байдена всерйоз почала обговорювати скасування заборони на удари далекобійними західними ракетами по об'єктах у росії, писало раніше видання Politico з посиланням на американських чиновників.

Інше в категорії