Новини Тернопіль

Тернопільський адміністративний суд прийняв рішення щодо “Пантеону Героїв”

Тернопільський адміністративний суд прийняв рішення щодо "Пантеону Героїв"

У Тернопільському адміністративному суді розглянули позов батьків загиблих військовослужбовців Олега Стадника, Василя Гинди та Надії Башнянин проти виконкому Тернопільської міськради. Позивачі просили визнати нечинним рішення про “Пантеон Героїв Тернополя”, яке виконком затвердив 16 серпня 2023 року.

Про це розповідає Суспільне.

На засідання суду позивачі не прийшли. Їхню позицію озвучила представниця Оксана Притула.

“Повноважень щодо встановлення статусу Національного меморіального кладовища прийняття таких рішень ні виконавчий комітет, ні Тернопільська міська рада не має. Відповідно, виділяти території для почесних поховань — це одне, а визначати статус Національного меморіального кладовища з відповідними правовими наслідками – це зовсім інше. Для того, щоб показати, в чому саме полягають порушення прав позивача, ми додали докази, які суд дослідив у матеріалах справи. Це вимоги до Стадника про те, щоб демонтувати споруду, яка в результаті була демонтована. Стосовно Гинди і Башнянин — це були їхні звернення про те, що вони не бажають встановлювати такі споруди, однак їм повідомили про те, що такі споруди будуть встановлені у 2024 році “.

Далі слово надали представнику відповідача — виконавчого комітету Тернопільської міської ради Роману Друзюку та представнику третьої сторони — комунального підприємства “Ритуальна служба” Назарію Редькві.

“Рішення виконавчого комітету прийняте у спосіб порядку на підставі законів і Конституції України. Прошу суд зважити на обраний позивачем спосіб захисту, який впливає на суспільний інтерес, а також на права третіх осіб, порушення яких можливе у разі задоволення позовом судом. У зв’язку із цим, прошу суд відмовити в задоволенні позивної заяви повністю”, — каже представник виконкому Тернопільської міськради Роман Друзюк.

“Прошу суд відмовити в задоволенні позивних вимог повністю. В суді не було надано чітких пояснень, на які саме права позивачів впливає положення про “Пантеон Героїв Тернополя”. Я вважаю, що воно є чинним і ритуальна служба проводить свою діяльність відповідно до чинного законодавства”, — говорить представник підприємства “Ритуальна служба” Назарій Редьква.

Третьою стороною в суді також є рідні загиблих захисників, які згодні з рішення міськради про “Пантеон Героїв Тернополя”. Одна із них — Наталія Саломон.

“Прошу відмовити в задоволенні позову, бо наші діти та чоловіки достойні бути похованими на почесному похованні, щоб воно мало статус почесного поховання”.

“Суд вирішив, у задоволенні позову Стадника Олега Богдановича, Гинди Василя Григоровича, Башнянин Надії Михайлівни до виконавчого комітету Тернопільської міської ради про протиправне та нечинне рішення комітету Тернопільської міської ради №975 від серпня 2023 року про “Про погодження” Положення про “Пантеон Героїв Тернополя” відмовити”.

Інше в категорії