Новини Сімферопіль

Верховний суд РФ не задовольнив скарги на вирок п’ятьох фігурантів «справи кримських мусульман»

Верховний суд РФ не задовольнив скарги на вирок п'ятьох фігурантів «справи кримських мусульман»

Тофік Абдулгазієв   Верховний суд РФ не задовольнив скарги на вирок п'ятьох фігурантів «справи кримських мусульман»

Верховний суд РФ не задовольнив касаційні скарги на вирок першої інстанції та на рішення апеляційного суду про тривалі строки ув’язнення п’ятьом кримським татарам із «другої Сімферопольської групи» справи Хізб ут-Тахрір.

Про це «Кримській солідарності» розповів адвокат Еміль Курбедінов. Тофік Абдулгазієв, Владлен Абдулкадиров, Ізет Абдуллаєв, Меджит Абдурахманов та Білял Аділов продовжать відбувати термін у російських колоніях.

За словами Еміля Курбедінова, суддя Верховного суду ПФ поки що зачитав резолютивну частину, а мотивувальну адвокати отримають пізніше. Тому, на якій підставі суд виніс таке рішення – поки що невідомо.

«На засіданні ми як адвокати і наші підзахисні виступили з доводами, які висловлюємо протягом довгих років. Ми абсолютно обґрунтовано говоримо про незаконність переслідувань і таких величезних термінів у колоніях суворого режиму за фактично мирні зібрання, вивчення літератури тощо», – зазначив Еміль Курбедінов.

Його підзахисний Тофік Абдулгазієв взяв участь у засіданні через відеоконференцію. Зараз він хворий на туберкульоз і перебуває в ЛПУ-3 (лікувально-профілактичному закладі) Управління Федеральної служби виконання покарань Росії по Челябінській області. Він передав, що морально почувається добре, але здоров’я «за таких умов погіршується».

Силовики затримали кримських мусульман Тофіка Абдулгазієва, Меджита Абдурахманова, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва та Біляла Аділова наприкінці березня 2019 року. Цього дня співробітники ФСБ одночасно провели обшуки у будинках більш ніж 25 жителів Криму. Це були наймасовіші обшуки у будинках кримських татар за останні десятиліття.

У травні 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс обвинувальне рішення проти фігурантів другої сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір Тофіка Абдулгазієва, Владлена Абдулкадирова, Іззета Абдуллаєва, Меджита Абдурахманова та Біляла Аділова. Терміни – від 12 до 14 років позбавлення волі.

Правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, затриманих 27 березня 2019 року в Криму.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії. Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram, Instagram та Viber Крим.Реалії. Рекомендуємо встановити VPN.

Інше в категорії