Новини Сімферопіль

Росія: суд посилив вирок учаснику опитування Радіо Свобода

Росія: суд посилив вирок учаснику опитування Радіо Свобода

Юрій Коховець   Росія: суд посилив вирок учаснику опитування Радіо Свобода

Московський міський суд посилив вирок Юрію Коховцю, призначивши йому п’ять років колонії замість примусових робіт за участь в опитуванні, яке проводила російська служба Радіо Свобода два роки тому. Про це повідомляють RusNews і «Медиазона» із зали суду.

Коховця визнали винним у поширенні фейків про російську армію з мотивів політичної ненависті. В останньому слові Коховець повторив, що на момент участі в опитуванні не знав про існування кримінальної статті і не думав, що відео з опитуванням буде опубліковане.

До суду Коховець прийшов без речей: вони з адвокатом сподівалися, що колишній вирок – п’ять років примусових робіт – суд залишить без змін. Рішення суду вони планують оскаржувати.

Про справу стало відомо у березні 2023 року. Коховця звинувачували в участі в опитуванні Радіо Свобода, під час якого 37-річний технік із дезінфекції сказав, що «війну розв’язав російський уряд, і він же повинен її зупинити», а також згадав про Бучу й російські удари по торгових центрах в Україні. На засіданнях суду Коховець наполягав, що висловлював журналістам свою думку і не відчував політичної ненависті.

У квітні 2024 року суд визнав Коховця винним і засудив до примусових робіт. Рішення оскаржила і сторона звинувачення, яка просила п’ять із половиною років колонії загального режиму і визнала вирок занадто м’яким, і сторона захисту, яка вимагала виправдати Коховця.

Після повномасштабного вторгнення в Україну російська влада розпочала переслідування за антивоєнні виступи і висловлювання.

За підрахунками правозахисного порталу «ОВД-Инфо», справи за антивоєнну позицію в Росії відкрили щонайменше щодо 1047 осіб, у тому числі проти 324 – за статтею про так звані фейки про російську армію.

Фейками російські суди визнають повідомлення про війну РФ проти України, які не збігаються з версією Міноборони Росії.

Роскомнагляд (Роскомнадзор) намагається заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії. Безперешкодно читати Крим.Реалії можна за допомогою дзеркального сайту: https://dfs0qrmo00d6u.cloudfront.net. Також слідкуйте за основними подіями в Telegram, Instagram та Viber Крим.Реалії. Рекомендуємо встановити VPN.

Інше в категорії