Новини Сімферопіль

Іран відправив до Росії для запуску два «приватних» супутники

Іран відправив до Росії для запуску два «приватних» супутники

Російська ракета переносить іранський супутник у космос, 2022 рік   Іран відправив до Росії для запуску два «приватних» супутники

Тегеран передав Росії два супутники іранського виробництва для запуску на орбіту, повідомляє інформаційне агентство Tasnim, яке пов’язане з іранським Корпусом вартових ісламської революції (КВІР).

У повідомленні від 12 жовтня йдеться, що супутники були «розроблені приватною компанією», але це свідчить про «тісну співпрацю» Москви і Тегерана в технічній, науковій і військовій сферах.

У звіті йде мова про те, що супутник Kowsar призначений для точного землеробства і картографування, а Hodhod – це супутник зв’язку, пов’язаний з Інтернетом. Дата запуску не вказана.

Росія вже відправляла іранські супутники на орбіту у лютому 2022 року, що викликало занепокоєння Вашингтона.

У повідомленні Washington Post із посиланням на анонімних представників західних розвідок стверджувалося, що Росія «планує використовувати супутник протягом декількох місяців або довше, щоб допомогти своїм військовим зусиллям в Україні, перш ніж дозволити Ірану взяти його під свій контроль». Іран заперечив ці звинувачення і заявив, що «завжди зберігатиме контроль над апаратом».

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Росія та Іран посилили військову співпрацю. Раніше США заявляли, що Іран передав Росії балістичні ракети. У червні президент Росії Володимир Путін заявив про готовність Росії постачати сучасну далекобійну зброю країнам, які протистоять Заходу.

«Яхонт» вважається однією з найдосконаліших протикорабельних ракет у світі. Вона летить на надзвуковій швидкості і здатна «ковзати» поверхнею моря, що ускладнює її перехоплення.

Інше в категорії