Новини Рівне

За проханням поляків на Рівненщині шукатимуть останки жертв Волинської трагедії

За проханням поляків на Рівненщині шукатимуть останки жертв Волинської трагедії

У вересні до Українського інституту національної пам’яті надійшов ряд звернень від поляків.

Вони просять провести пошук та ексгумацію останків їхніх членів родин на території Рівненської області.

Тому вже у 2025 році на території Рівненщини будуть проведені пошукові роботи.

Інстиутут схиляється до рішення піти назустріч інтересам громадян Польщі та у порядку виключення безпосередньо взяти на себе роль координатора у проведенні пошукових робіт на запит польських громадян із запрошенням польської сторони в ролі спостерігача. Тож у разі отримання від польських громадян необхідних уточнень щодо локалізації потенційних місць пошуку ми будемо старатися допомогти їм попри війну і складну економічну ситуацію, – коментує ситуацію голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович.

У 1943 році на землях довоєнного Волинського воєводства Польщі розгорілася кривава міжетнічна драма, названа згодом Волинською трагедією в Україні, натомість у Польщі – Волинською різнею. Тепер це терени Рівненської, Волинської та півночі Тернопільської області.

У 1944-му конфлікт перекинувся до Східної Галичини та за Буг, на населену переважно українцями Холмщину, на початку 1945-го – на Надсяння. У його рамках загалом загинуло 60-100 тис. поляків (перша цифра це українські, друга польські обрахунки) та 15-20 тис. українців, повідмоляють Тексти.

Інше в категорії