Новини Рівне

Обласна рада ухвалила «скелет майбутньої мережі старшої школи» Рівненщини

Обласна рада ухвалила «скелет майбутньої мережі старшої школи» Рівненщини

Ще не так давно загальноосвітні школи розділили на дві категорії — гімназії, де навчають лише до 9-го класу, і ліцеї, де дають повний 12-річний цикл середньої освіти. В обласній раді заговорили про нове реформування системи освіти. Попередньо, старші класи у 2027 році у Рівному будуть лише у ліцеях №№ 7, 8, 12, 13, 26, 27 та 29, а також «Престижі», «Колегіумі», українському та обласному науковому ліцеях. Що ж робити тим, кому місця у старшій школі не вистачить?

Марина Пашковська, заступниця директора департаменту освіти і науки РОДА:

— У законі про загальну середню освіту прописано, що з 2027 року формується мережа старшої профільної школи, де ліцей буде відокремленою юридичною особою. Станом на сьогодні є певні проєктні напрацювання, що в ліцеї буде, наприклад, не менше 600 дітей. Будуть представлені всі профілі, ліцеї будуть академічного та професійного спрямування. Дитина обирає: або вона іде після 9-го класу в академічний напрям на 10-12-й клас, або ж вона іде в професійний і здобуває професію, є коледжі, профтехи… Тому не йдеться про скорочення закладів, а про те, що буде сформовано мережу — окремі школи стануть гімназіями, а окремі — ліцеями. Для чого «просиджувати» штани у 10–12 класах, якщо в учня є інші плани і за ці три роки він уже здобуде затребувану на ринку професію? Є думка (хоча законодавчо це ще не визначено), що після 9 класу, можливо, буде якийсь тест, що дозволить визначити схильності та рівень знань дітей.

На сесію обласної ради було винесено питання затвердження прогнозованої мережі старшої профільної школи. Тобто ми тільки робимо прогноз, але це не означає, що 100% так буде і що це не піддається корегуванню. Знову ж таки, сформували ці заклади залежно від кількості дітей, які зараз навчаються у 4–6 класах і які за кілька років підуть у 10-й клас. Мусимо усвідомлювати, що з кожним роком зменшується кількість дітей, така демографічна ситуація. Таким чином, і прогнозуємо, яку мережу зможемо створити з 2027 року. Щоб у майбутніх академічних ліцеях працювали з відповідним рівнем знань, а випускники потім могли іти в заклади вищої освіти. А хто має інше спрямування, щоб йшли здобувати професію.

Наталія Іваницька, начальник управління освіти Дубенської міської ради:

— Дубенські школи № 6 та № 8 включено у мережу старшої школи. Тобто заплановано, що у майбутньому вони стануть ліцеями. Це дві найбільші місцеві школи. Якщо там навчатимуться лише 10, 11, 12 класи, то це означатиме, що близько 900 учнів з Дубна не зможуть навчатися у місті. Адже у місцевих гімназіях просто не буде для них місця. Тому дітям доведеться їхати з Дубна в найближчі села, щоб навчатися з 1 по 9 клас. У нас відбувалася нарада серед місцевих освітян, які шукали вихід із ситуації, що склалася. Робоча група пропонує, щоб ліцей був створений на базі школи № 8. Відповідно до підрахунків, з наближених восьми громад до Дубна приїжджатиме близько 500 дітей, які навчатимуться у старшій школі. Окрім цього, у нас діє аж п’ять ПТУ. Поблизу Дубна, в Мирогощі, діє аграрний коледж. Завдяки рішенню, яке пропонують фахівці, всі діти матимуть можливість навчатися.

Андрій Карауш, голова Рівненської обласної ради:

— Дуже важливо спрогнозувати, яка кількість дітей у 2027 році піде у 10 клас. Це найважче питання, яке напряму залежить від народжуваності та теперішнього рівня наповненості 6 класів. Загалом старша школа має стартувати з 1 вересня 2027 року. До цього часу заклади, які будуть відібрані у проєкт старшої школи, формуватимуть собі матеріальну базу. Адже не так легко школі, де діти вчилися з 1 по 11 клас, одразу перейти на навчання дітей з 10 по 12 клас.

Якщо ми говоримо про план майбутньої мережі старшої школи, то на Рівненщині є певні дискусійні місця. Однак повторю, що це лише план, це не кінцевий варіант. Буде ще багато напрацювань. Найбільш проблемним наразі є місто Дубно. Адже там міська влада не чує батьків школярів, а ті не готові миритися з таким станом справ.

Олена РАКС, Богдан СЛОНЕЦЬ.

Інше в категорії