Новини Одеса

Злочинна група з Одеської області привласнила більше мільйона гривень

Поліцейські завершили розслідування та направили обвинувальний акт стосовно трьох фігурантів до суду. Обвинуваченим загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Слідчі слідчого управління за оперативного супроводження кіберполіції Одещини за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури припинили протиправну діяльність організованої групи, яка впродовж липня-листопада 2023 року за допомогою фішингу викрадала кошти з банківських рахунків громадян.

Організатор схеми долучив до злочинної групи раніше судимого знайомого та його неповнолітню співмешканку. Зловмисники створили фішингову сторінку, зовні схожу на один з онлайн-сервісів популярного в Україні торговельного інтернет-майданчика.

Надалі, видаючи себе за покупців, зловмисники підшукували продавців та переконували їх у намірі придбати товар. Фігуранти пропонували перейти за посиланням на заздалегідь створений шахрайський ресурс для оформлення безплатної доставки товарів. Бажаючи продати товар, люди вводили на фейковому ресурсі свої особисті дані й реквізити банківських карток (номер, СVV код, термін дії картки), а також надавали відомості для входу в інтернет-банкінг.

У такий спосіб зловмисники отримували необхідну їм інформацію для доступу до рахунків потерпілих і виводили з них кошти.

Поліцейські встановили, що внаслідок шахрайської діяльності фігурантів постраждала 21 людина. Загальна сума завданих збитків перевищує мільйон гривень.

В ході обшуків, проведених за місцями проживання фігурантів в Одесі та Києві, вилучено компʼютерну техніку, мобільні телефони, сім-картки мобільних операторів, банківські картки та готівкові кошти. Під час огляду вилученої техніки встановлено, що саме за її допомогою здійснювалось адміністрування шахрайської групи, створення фішингових посилань, обготівкування грошових коштів та інше.

Наразі правоохоронці завершили розслідування та направили до суду обвинувальний акт стосовно трьох членів групи та одного залученого виконавця за ч. 4 і ч. 5 ст. 190 (Шахрайство), ч. 1 ст. 304 (Втягнення неповнолітніх у протиправну діяльність) Кримінального кодексу України. Покарання, передбачене інкримінованими статтями, становить до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Департамент кіберполіції

Національної поліції України

Джерело

Інше в категорії