Новини Миколаїв

З 29 вистав, 21 в Миколаєві: сьогодні стартує XXVI Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», – ФОТО

З 29 вистав, 21 в Миколаєві: сьогодні стартує XXVI Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», - ФОТО

Сьогодні, 7 вересня стартував XXVI Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», в рамках якого представлять 29 вистав на сценах Миколаєва, Херсону та Києва.

Як повідомляє кореспондент 0512, фестиваль пройде з 7 по 16 вересня. За цей час глядачам покажуть 5 вистав у Херсоні, 21 в Миколаєві та 2 в Києві. У столиці, до речі, відбудеться закриття фестивалю.  

Також у Херсоні й Миколаєві працюватимуть Літературна та Музична сцени й Освітня платформа. Гасло цьогорічного фестивалю – #культура_відродження.

Щодо Миколаєва, то в рамках XXVI Міжнародного театрального фестивалю «Мельпомена Таврії», 8 вистав покажуть на сценах Миколаївського академічного художнього драматичного театру:

– Миколаївський академічний художній драматичний театр попри усі жахіття, які ми відчули внаслідок “прильоту”, продовжує підтримувати своїх колег. Це три спільні продукти, які ми вже зробили разом в 2023 році, представимо під час фестивалю – “Катерина”, “Перевізник” та “Котигорошко”. Фестивальні майданчики – сцена в укритті, сцена на сцені, літній майданчик, літературна сцена, основна сцена – попри усі відключення світла, готові на генераторах зустрічати наших глядачів. Також ми запросили соціальні категорії – херсонці, які перебувають у Миколаєві. І звертаюсь до наших глядачів, що якщо у вас є бажання прийти на виставу, але не маєте змогу придбати квиточок, можна звернутися у касу, адже є соціальна категорія, яка може подивитися наші вистави, – розповів директор МАХДТ Артем Свистун.  

Також 4 вистави представлять глядачам на сценах Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії:

– Ми приймаємо участь у фестиваль 26 років поспіль, показуємо різноманітні жанри – трагедії, комедії, ліричні, моновистави. Цьогоріч на сценах Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії представимо чотири вистави – є дві запрошені вистави та дві наші. Буде наша вистава “Старший брат” – це лауреат міжнародного фестивалю в Польщі. Друга вистава, яку полюбили наші глядачі, – “9 життів Едіт Піаф”. Ми оновили цю виставу. Ми вирішили обрати дві різні теми – проблеми сьогодення та музичну виставу, –  розповів директор МНАУТД та МК Микола Берсон. 

Ще 2 вистави “Коло” та “Пригоди Принца та Принцеси” пройде на сценах Миколаївського академічного обласного театру ляльок. А також дві у Миколаївському фаховому коледжі культури і мистецтв.

Пʼять вистав глядачі зможуть побачити у культурному центрі ДОФ:

– ДОФу цьогоріч 200 років і для нас велика честь, що у нас пройдуть вистави. ДОФ – це перше культурне місце, де відбулися перші концерти, лекції. Для мене зараз головна місія відродити це культурне місце. Адже ДОФ – це не просто концертний майданчик, майданчик для вистав, гуманітарний простір. Ми намагаємось з ДОФу зробити універсальний простір. В рамках цього фестивалю ми приймаємо у ДОФі 5 вистав. ДОФ – це не театр, але він мультикультурний простір і я вдячний, що нас долучають до таких подій, – зазначив голова ГО “ДОФ — Центр” Володимир Алексєєв. 

Тож перша вистава “Скалічені і сильні” пройде у ДОФі 7 вересня. Також цього дня у МАХДТ покажуть “Катерину” – спільний проєкт Миколаївського академічного художнього драматичного театру та Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша. До речі, цією ж виставою, написаною по мотивам поеми Тараса Шевченка,  і закриють фестиваль у Києві. 

Варто зазначити,  що«Мельпомена Таврії» – це міжнародний театральний фестиваль, заснований у 1999 році, який щорічно попри всі труднощі проходить у Херсоні.   

У межах фестивалю відбувається конкурсний перегляд театральних прем’єр. Експертна рада відзначає кращих акторів, сценографію, музичне та режисерське оформлення. Традиційними є наради директорів театрів України, міжнародні режисерські конференції, творчі зустрічі драматургів, майстер-класи, літературні симпозіуми, вулична хода, гала-концерти та театральні капусники.

За 25 років існування на фестивалі було показано 516 вистав, його відвідали близько 230 театрів зі 100 міст більш, ніж 20 країн світу. Зокрема, приймали участь творчі колективи з Білорусі, Угорщини, Польщі, Румунії, Молдови, Португалії, Грузії, Азербайджану, Латвії, Литви, Ізраїлю, Франції, Болгарії, Туреччини, Австрії, Німеччини, Вірменії, Японії, США та інших. 

Президент фестивалю – генеральний директор-художній керівник Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Куліша, народний артист України Олександр Книга.

Інше в категорії