Новини Миколаїв

В Україні можуть заборонити спілкуватися російською на перервах у школі

В Україні можуть заборонити спілкуватися російською на перервах у школі

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №12086, який може зобовʼязати учнів та вчителів говорити українською мовою на всій території школи не тільки під час занять.

Як передає УП.Життя, поданий законопроєкт вводить до Закону “Про освіту” поняття “українськомовного середовища” та зобовʼязує засновників, керівників, працівників закладів освіти створювати та підтримувати його.

Згідно з законопроєктом, вчителі не зможуть переходити на російську на перервах, у їдальні, у приватному спілкуванні на території школи.

Натомість вчителі та директори зможуть проводити просвітницькі заходи, закликати учнів спілкуватися українською і робити зауваження, коли чують російську у дітей. При цьому законопроєкт не буде порушувати права національних меншин.

У документі виділено випадки, які не вважатимуться порушенням обов’язку створювати для здобувачів освіти українськомовне освітнє середовище, зокрема:

  • навчання, поряд із державною мовою, мовами національних меншин, які є офіційними мовами Європейського Союзу, чи корінного народу;
  • забезпечення державою вивчення та застосування в освітньому процесі англійської мови;
  • сприяння вивченню інших мов міжнародного спілкування у закладах освіти;
  • викладання у закладах освіти однієї або декількох дисциплін двома чи більше мовами (державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу);
  • право вільного вибору мови освітнього процесу приватними закладами освіти (за винятком мови, що є державною (офіційною) мовою держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором або державою-окупантом).

Кабмін та центральні органи виконавчої влади будуть зобов’язані розробити ефективну систему вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей.

Нагадаємо, в автобусах Миколаєва проїзд для школярів буде безкоштовним протягом всього року.

Інше в категорії