Новини Миколаїв

Роман Безсмертний: Трамп чи Гарріс? Це вибори про гроші, а не про Україну!

Роман Безсмертний: Трамп чи Гарріс? Це вибори про гроші, а не про Україну!

Політична реклама

Один з найуспішніших американських політичних прогнозистів Аллан Ліхтман заявив, що у листопаді новим президентом США має бути обрана Камала Гарріс. Історик є автором унікальної методики визначення майбутнього глави держави, яка заснована на 13 пунктах-питаннях «Ключі до Білого дому». Враховується партійна ситуація на момент виборів, зміни у державній політиці за часів нинішньої адміністрації, наявність скандалів чи масових заворушень, військові чи дипломатичні успіхи або провали та навіть такий суб’єктивний параметр як харизматичність кандидата.

Метод Ліхтмана довів свою дієвість: за 10 виборчих кампаній історик зробив лише одну-єдину помилку у прогнозі, яку навіть складно назвати помилкою. Це сталося у 2000 році, коли він схилявся до перемоги Альберта Гора, але Овальний кабінет отримав Джордж Буш-молодший через судове рішення, коли кількість голосів виборників у штатах розподілилися порівну.

Ліхтман переконаний, що цього разу перемога дістанеться демократам, адже вісім із 13 критеріїв працюють на користь Камали Гарріс.

На фінальній частині перегонів усі згадали, що головна тема — це економіка.

Політтехнологу Білла Клінтона Джеймсу Карвіллу належить авторство фрази: «Це економіка, дурню!». За цим принципом останніми днями, втомлені від емоційних перегонів, кандидати на посаду президента США змушені під тиском виборців спускатись на землю. Тому що виборці вимагають відповідей на соціальні та економічні питання.

Як же розподіляються позиції Дональда Трампа і Камали Гарріс в питаннях економічної політики? На поверхні бачимо поєдинок між «божевільним консерватизмом» і «ліберальним демократизмом».

Дональд Трамп планує розв’язувати всі проблеми США депортацією іммігрантів, височенними митами на імпортні товари, зниженням податків для великого бізнесу та підпорядкуванням ФРС і секвеструванням бюджету.

За оцінками Інституту міжнародної економіки Петерсона такі дії спровокують зростання інфляції на 1,5% та скорочення ВВП на 3% протягом трьох років. А підвищення мита на імпортні товари, за оцінками економістів, збільшить дефіцит бюджету на 3,5-5,0 трлн доларів протягом 10 років. Така «теорія божевільного консерватизму» може не лише завдати удар по економіці Сполучених Штатів, але й чинити шкоду всій світовій економіці, тому що США є одним з ключових гравців на цьому полі.

Камала Гарріс дбає про підтримку та зниження податкового тиску на середній і малий бізнес, збільшення податкових пільг для новостворених малих підприємств з 5000 до 50 000 доларів. Також вона пропонує стимулювання споживання через податкові канікули чи одноразові допомоги молодим сім’ям, дітям, а також при купівлі першого житла, оренді житла, будівництві житла. За її словами, пільги торкнуться понад 100 млн платників податків. Вважає, що слід посилити контроль за ціновою політикою та додержанням антитрастового законодавства.

Економічні програми обох кандидатів призводять до дефіциту бюджету. Але, за оцінками фахівців, план Камали Гарріс збільшить дефіцит бюджету на 3,5 трлн доларів. А план Дональда Трампа коштуватиме бюджету дефіцитом у 7,5-8,1 трлн доларів.

Виборці вже почали бачити більшу конкретику в економічній програмі Гарріс ніж у програмі Трампа. Цим вона віддаляється від його спроб назвати її «комуністкою», натомість постає як прагматична капіталістка, орієнтована на середній клас. Щодо Дональда Трампа, то його економічна політика зводиться переважно до політичних гасел, суть яких — створити атмосферу невизначеності, що використовується для «вбивства» конкурентів.

Попри розбіжності серед кандидатів, є певні признаки, що деякі позиції щодо економічних питань в обох зближаються. Однак температура в країні на цих перегонах розігріта до кипіння.

Повна версія на каналі PRO:UA за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=VIIIcsgGe4Y

Довідка: Роман Безсмертний – кандидат політичних наук, Народний депутат України ІІ, ІІІ, IV та V скликань. Посол України в Білорусі у 2010—2011 роках. Двічі обіймав посаду Віцепрем’єр-міністра України. Викладач і почесний професор Київського університету культури і мистецтв і Педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Один з авторів Конституції України 

Інше в категорії