Новини Миколаїв

Найтитулованіша фехтувальниця. Як розпочинала свій шлях миколаївська спортсменка Ольга Харлан, – ФОТО

Найтитулованіша фехтувальниця. Як розпочинала свій шлях миколаївська спортсменка Ольга Харлан, - ФОТО

Ім’я Ольги Харлан відоме не лише в Україні, а й в цілому світі. Дівчиною захоплюються та поважають її. Після повномасштабного вторгнення, Ольга підтвердила свою проукраїнську позицію і говорить про війну усюди, аби якнайбільше людей знали про звірства росії. 

Як розпочинала свій шлях та чого досягла спортсменка, читайте в матеріалі 0512. 

Ольга Харлан народилась у Миколаєві, і саме тут вона почала відвідувати школу з фехтування.  Вже через чотири роки — у 14 років Ольга здобула свій перший приз на змаганнях з фехтування. Дівчина потрапила до збірної України і почала здобувати призові місця на різноманітних змаганнях. 

“У віці 6 років батьки вирішили віддати мене на бальні танці. Пішла стопами @kharlantanya. Ну і зручно, всі разом і Оля під наглядом Мені так подобалися танці і в мене виходило. Але моя танцювальна кар’єра закінчилася, коли мені було 9, тому що наша сім’я більше не могла собі дозволити оплачувати заняття, конкурси, нові туфлі (які я періодично втрачала).Коли мені було 10 років та 6 днів, у моє життя прийшло фехтування. На запрошення мого хресного та тренера Анатолія Миколайовича Шлікаря (для мене на той час «Дядя Толя»). Я й гадки не мала, що це за вид спорту. Чому коли всі роблять випади, не тягнуть шкарпетки! Я пам’ятаю, що на першому ж тренуванні запитала у мами, коли у нас буде «конкурс»”, – ділиться спогадами про дитинство спортсменка. 

А вже в серпні 2008 року Ольг Харлан ввійшла до української збірної, яка брала участь в Олімпійських іграх, що проходили в Пекіні. Тоді команда здобула золото. На цьому Ольга не зупинилась. На наступних Олімпійських іграх, що проходили в Лондоні, в 2012 році, спортсменка виграє бронзу в особистій першості. Після виступу на Олімпіаді Харлан отримала друге своє золото на етапі Гран-прі в Орлеані і вперше очолила світовий рейтинг Міжнародної федерації фехтування(FIE)у своєму виді спорту.

А 2013 рік приніс нашій спортсменці чемпіона світу в індивідуальному турнірі шаблісток. На цьому ж чемпіонаті збірна України, до складу якої входила фехтувальниця, також завоювала золото.

Вже у 2024 році Ольга Харлан знову бере участь в Олімпійських іграх. Там вона здобуває “бронзу” в індивідуальних змаганнях. Першу медаль для України на цих іграх. А також здобуває “золото” в командних. 

«Я принесла медаль своїй країні, і це перша медаль, вона стане гарним початком для всіх наших спортсменів, які є тут, тому що дуже важко змагатися, коли твоя країна перебуває у стані війни», – сказала вона.

В кінці 2020 року Міжнародна федерація фехтування(FIE) вп’яте визнала її найкращою фехтувальницею року.

Неодноразово Ольга ставала кращим спортсменом року в Україні. Її відзначають і на міжнародній та світовій аренах.  

Інше в категорії