Новини Миколаїв

33 роки Незалежності: яким був шлях до суверенітету країни у Миколаєві, – ФОТО

33 роки Незалежності: яким був шлях до суверенітету країни у Миколаєві, - ФОТО

1 грудня 1991 року миколаївці разом з жителями області на Всеукраїнському референдумі віддали 89,45% голосів “за” Акт проголошення незалежності України.

Редакція 0512.ua відвідала експозицію в Миколаївському обласному краєзнавчому музеї та дізналася який шлях пройшли містяни до Незалежної України.

24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила постанову “Про проголошення незалежності України”. 1 грудня того ж року абсолютна більша частина жителів Миколаївської області, зокрема Миколаєва, підтримала самостійність та суверенітет України. 

Як розповіла журналістам 0512 старший науковий співробітник відділу новітньої історії Ірина Александренко, в радянський період у Миколаєві був досить потужний рух “шістдесятників”. Через радянську цензуру та пропаганду, представники творчої інтелігенції збирались здебільшого по квартирах та проводили там проукраїнські вечори і обговорення. 

– У Миколаєві першим, хто звернувся до народу українською мовою, стало товариство “Просвіта”. У 1989 році ця організація називалась “Товариство української мови імені Тараса Шевченка”. Тоді товариство очолював поет Валерій Бойченко. Він також був членом “Народного руху України”. Була така газета “Чорноморія”, її друкували у Вільнюсі (Литва – ред.). Виготовлялась вона класичним способом як періодичний самвидав, – розповіла історик.

поет Валерій Бойченко

Газета “Чорноморія”  виходила з грудня 1989 по травень 1993 рік. Останні випуски були вже надруковані у Миколаєві в одній із державних типографій.

Фахівчиня музею зазначила, що перший український прапор, який був піднятий на території Миколаєва – вивішений просвітянами на заводі “Океан” 2 грудня 1991 року.

– Був такий член Миколаївської крайової організації “Народний Рух України” Борис Мороз. Разом з іншими однодумцями, вони потайки вночі пробрались на 10-поверхову адмінбудівлю заводу та вивісили цей стяг. Вранці директор “Океану” Нодарі Чантурія, який очолював його до 1996 року, викликав партизанів до себе. Мороза та інших навіть тоді до міліції забрали. Цей стяг залишили таки. Коли офіційно була прийнята українська символіка, то перший корабель, який випустив завод “Океан”, виходив вже під національним прапором, – поділилась Ірина Александренко.

До речі, легендарна миколаївська яхта “Ікар”, яка стала першою яхтою в радянські часи, що здійснила навколосвітню подорож, у 1992 році здійснила свою першу подорож під прапором вже незалежної України. Миколаївські яхтсмени взяли участь у міжнародній регаті в Нью-Йорку.

Також співробітниця музею розповіла цікавий факт, що коли офіційно прийняли та ввели в обіг нашу національну валюту – гривню, то перші гроші друкували у Канаді та кораблями доставляли в Україну. Саме з миколаївського порту гривні розвозили по території всієї країни.

– Тоді держава як раз ставала, як то кажуть на ноги, закладалось якесь економічне підґрунтя. У нас в музеї є цікавий експонат – альбом, у якому зібрано зразки гривні з початку Незалежності. Гроші доставлялись саме через наш порт. З нас тоді китайці сміялись, бо у них був розрахунок на їх велике населення приблизно по 4 монети, а у нас на 51 мільйон по 100 монет на кожну людину. Девальвація така виходила – грошей купа, а вони по собі нічого не вартували, бо економічний ринок був ще слабким тоді, – згадує фахівчиня.

Резюмуючи, наукова співробітниця обласного краєзнавчого музею Ірина Александренко говорить, що загалом Миколаїв попри тези російської пропаганди та русифікації, завжди був проукраїнським містом. 

– Я кажу про те, що здобуття незалежності було дуже складним і довгим процесом. Не даремно я назвала виставку “Довга дорога до волі“. Це слова одного із найвидатніших лідерів національно-визвольного руху В’ячеслава Чорновола: “Настав час великого вибору — або єдність і перемога та шлях до світла, або поразка й знову довга дорога до волі“, – підсумувала історик. 

Попереду в історії Миколаєва та області були моменти, де жителі підтверджували проукраїнську позицію – це й Революція гідності весною 2014 року, й ротації військових бригад, які звільняли міста на сході у 2014-2015 роках та відбиття міста від окупантів на початку 2022 року, коли росіяни намагались оточити та взяти Миколаїв, який отримав почесне звання “Місто-Герой”. 

Фото 0512.

Інше в категорії