Новини Луцьк

У Луцьку сьогодні на сонці +49℃, а під деревами +35℃: експеримент редакції

У Луцьку сьогодні на сонці +49℃, а  під деревами +35℃: експеримент редакції

Ілюстративне фото

У Луцьку провели експеримент та виміряли температуру на відкритому сонці та під деревами. Різниця між показниками становить 14℃.  

Вимірювання провела кореспондентка Район. Луцьк.

У Луцьку, за прогнозом Українського гідрометеорологічного центру, у п’ятницю, 12 липня, температура повітря становить +31 – +33℃. Звісно, температура у центрі міста, на відкритій місцевості та, до прикладу, у парку чи біля водойми, відрізняється. Щоб показати, наскільки важливі для міста дерева та зелені насадження, виміряли побутовим  вуличним термометром температуру на сонці та у затінку.

У Луцьку сьогодні на сонці +49℃, а  під деревами +35℃: експеримент редакції

Місце проведення експерименту

Вимірюванням проводили в одному з дворів на проспекті Відродження, неподалік від дитячої обласної лікарні. Для вимірювання придбали новий термометр за 39 гривень у магазині, де працював кондиціонер. На момент придбання термометр показував +25℃. Після  п’яти–семи хвилин  перебування на відкритому сонці у дворі його позначка сягнула +49℃. 

У Луцьку сьогодні на сонці +49℃, а  під деревами +35℃: експеримент редакції

Температура на сонці

Потім термометр перенесли під найближче дерево у затінок та залишили на такий самий проміжок часу. Під деревом стовпчик вуличного термометру опустився до +35℃.  Різниця між температурами на сонці та у затінку склала 14 одиниць.  

У Луцьку сьогодні на сонці +49℃, а  під деревами +35℃: експеримент редакції

Температура під деревом

Наскільки коректне таке вимірювання, запитали у начальниці метеостанції «Луцьк» Тетяни Жур.

За її словами, метеорологи вимірюють температуру повітря за допомогою установки, яка розташована на відкритій ділянці, за містом, на висоті двох метрів,  де вплив нагріву від ґрунту чи будівель мінімальний. Така установка закрита жалюзійним перекриттям від попадання прямого сонячного проміння, але з вільною вентиляцією повітря. Замірювання проводять за стандартами Всесвітньої метеорологічної організації.

Температуру підстелаючої поверхні, тобто на ґрунті, вимірюють також за стандартами, на певній ділянці і спеціальними термометрами.

«На відкритому сонці, на ґрунті у нас уже була температура  біля +60℃», – розповіла вона.

За словами пані Тетяни, вимірювання температури звичайним побутовим термометром не є кліматичним показником.

Крім того, не всі побутові вимірювальні прилади сертифіковані та відповідають стандартам.

«Зрозуміло, що при температурі повітря +30℃, на сонці вона буде вище, на ґрунті десь +50℃. Тому порівнювати температури складно. Навіть на сусідніх вулицях буде різна температура, бо, скажімо, бруківка та  асфальт мають різну температуру нагрівання. Але чим більше буде зелених насаджень, тим нижчою буде на ділянках, де вони ростуть, температура. В тіні сонце не дає надмірних температур», – пояснила вона.  

Нагадаємо, декілька років тому Brunswick Park Residents’ Association опублікували у твітері порівняння  температури  в автомобілях, які знаходяться під деревами і на відкритому сонці.

У Луцьку сьогодні на сонці +49℃, а  під деревами +35℃: експеримент редакції

Ілюстрація від Brunswick Park Residents

Згідно з їхніми висновками, автомобілі, припарковані на вулиці з деревами, при температурі повітря +27,4℃ матимуть в салоні температуру від +26,2℃ до +26,8℃. Стіни будинків у таких випадках нагріються до +26,3℃. Якщо ж температура повітря становитиме  +37,3℃, то температура в автомобілях, припаркованих на вулиці без дерев, коливатиметься від +48℃ до +61,1℃, а стіна будинку нагріється до +36,4℃.

Інше в категорії