Новини Івано-Франківськ

Оскар 2025: назвали фільми, які претендуватимуть на участь від України (ТРЕЙЛЕРИ)

Оскар 2025: назвали фільми, які претендуватимуть на участь від України (ТРЕЙЛЕРИ)

Український Оскарівський комітет завершив прийом заявок на національний відбір фільму, який висунуть від України на здобуття премії Оскар. За право боротьби за статуетку претендують чотири стрічки.

Про це пише “Галка” з посиланням на УП “Життя”.

Цього разу на право представляти Україну у категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм” премії Американської академії кінематографічних мистецтв та наук претендують чотири стрічки:

“Будинок”Слово”. Нескінчений роман”, режисер Тарас Томенко

Історична драма про мешканців Будинка Слово у Харкові – Хвильового, Курбаса, Йоганссена, Семенка, яким судилося стати представниками Розстріляного відродження.

“Ля Палісіада”, режисер Філіп Сотниченко

Пострадянський нуар, події якого відбуваються у 1996 році, коли до запровадження в Україні мораторію на смертну кару залишається кілька місяців.

“Ми були рекрутами”, режисер Любомир Левицький

Документальна стрічка про шлях 19-річного Бориса Савенка, рекрута Третьої штурмової бригади – від мобілізації до участі у бойових діях.

“Мирні люди”, режисерка Оксана Карпович

Документальний фільм з незвичним прийомом – для нього режисерка використала радіоперехоплення телефонних розмов російських окупантів з їхніми родинами. Вони звучать на фоні зображення руйнувань, які в Україну приніс окупант, та вражають буденним ставленням до жорстокості щодо українців.

Український Оскарівський Комітет додав, що перевірить відібрані фільми на відповідність вимогам Американської академії та на засіданні 9 вересня визначить стрічку, що представить Україну на Оскарі 2025.

Як писала “Галка”, український фільм “20 днів у Маріуполі” на попередній церемонії отримав кінопремію “Оскар” в категорії “Найкращий документальний повнометражний фільм”.

Інше в категорії