Новини Хмельницький

Відновити річку Ікопоть: молодь на Хмельниччині запустила екологічний проєкт

Відновити річку Ікопоть: молодь на Хмельниччині запустила екологічний проєкт

Команда молодіжної програми UPSHIFT “Ecological cats” з міста Старокостянтинів, що на Хмельниччині, заснувала екологічну ініціативу “Fresh Wave” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), щоб мотивувати жителів міста підтримувати узбережжя чистим.

Дівчата прагнуть розв’язати локальну проблему свого регіону – забруднення річки Ікопоть побутовим сміттям та відходами від місцевих підприємств. Через викиди вона стала небезпечною для купання, рибальства та використання її води для ведення господарської діяльності. Для цього “Ecological cats” організували толоки з прибирання сміття та посадки дерев у прибережній зоні й вебінари з експертами “Чисті річки – наше майбутнє: екологічні виклики та рішення”.

Учасниця проєкту Марія Шевчук розповідає, що, крім ризику захворіти, можна поранитись побутовим сміттям, що містяни скидають у річку.

Проблему забруднення річки потрібно вирішувати вже зараз, – наголошує вона. – Попри забруднення водойми, люди все одно проводять там багато часу. Спочатку вони залишають на березі своє сміття, його змиває водою, а потім дитина, що там купається, ризикує порізати цим сміттям собі ногу.

Тож наша ініціатива як ніколи на часі. Наша команда вже проводила акції з очищення берегів річки та влаштувала громадські обговорення, де представники громади й міської ради з експертами розглядали шляхи вирішення екологічного виклику. Сподіваємось, що ми зможемо підтримувати таку активну діяльність проєкту й далі, – додала апшифтерка.

Окрім цього, учасниці організували лекцію «Збережемо річку разом», де експерт-еколог розповідав про причини й наслідки забруднення річок та як цьому запобігти. Активні містяни провели сесію “питань-відповідей” зі спікером щодо екологічних проблем, що їх турбують.

Лікувати треба не “симптоми” хвороби, а “причину”. Мало просто одноразово розчистити водойму, потрібно корректно донести людям, що річка й берег – не смітник. Тому підвищити екологічну свідомість населення нашого міста – це глобальне завдання проєкту, – підсумувала Марія.

Погіршення санітарних умов, проблеми з доступом до чистої питної води у деяких регіонах та ризик поширення інфекційних захворювань через забруднення води – найбільш вразливими до таких проблем є саме діти. Тому сучасна молодь у всій Україні докладає зусиль зараз, щоб майбутнє покоління мало чисте довкілля. У межах програми UPSHIFT юні активісти й активістки створюють проєкти в різних регіонах, щоб поліпшувати екологічний стан усієї країни.

Водночас ЮНІСЕФ і Міндовкілля активізують спільну роботу в межах міжурядової Декларації про дітей, молодь та кліматичні дії, підписавши відповідний Меморандум про співпрацю. Згадана декларація є першим такого роду зобов’язанням щодо прискорення інклюзивної, орієнтованої на дітей та молодь кліматичної політики та дій на національному та міжнародному рівнях. У документі чітко вказується про необхідність зусиль на всіх рівнях, для забезпечення прав дітей і молоді передбачених Паризькою угодою, про визнання їхньої вразливості та врахування їхніх інтересів і голосів про формування політики й конкретних заходів, спрямованих на протидію зміні клімату та адаптацію до змін.

В усьому світі діти та молодь зазнають негативного впливу кліматичних змін та забруднення довкілля. В Україні екологічні катастрофи, спричинені війною, значно поглиблюють цей вплив та роблять дітей ще більш вразливими. Ми переконані, що залучення молодих людей до боротьби зі зміною клімату та попередження екологічних ризиків є надзвичайно важливим. Саме тому ми допомагаємо українській молоді здобувати “зелені” навички та підтримуємо їхні локальні ініціативи для захисту довкілля, – зазначив Координатор програм з розвитку молоді ЮНІСЕФ Андрій Вашека.

Активісти

Відновити річку Ікопоть: молодь на Хмельниччині запустила екологічний проєкт

Активісти

Наша мета як ЮНІСЕФ полягає в тому, щоб кожна дитина мала доступ до безпечної для вживання води, аби рости здоровою і в безпеці, – підсумовує Ніколас Осбер, керівник програм ЮНІСЕФ у сфері водопостачання, санітарії та гігієни (WASH).

Читайте також: “Ветеран із Хмельницького взяв участь в інклюзивному забігу з перешкодами “Kordon Race” у Львові”.

Інше в категорії