Новини Хмельницький

Проблеми громад обговорили під час Загальних зборів Хмельницького регіонального відділення АМУ

Проблеми громад обговорили під час Загальних зборів Хмельницького регіонального відділення АМУ

24 вересня в обласному центрі відбулися Загальні збори Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України (АМУ). У роботі Зборів взяли участь сільські, селищні, міські голови громад-членів Асоціації міст України Хмельниччини.

До обговорень актуальних питань органів місцевого самоврядування краю долучився Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан. Головував на засіданні Голова Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України, Хмельницький міський голова Олександр Симчишин. Під час Зборів були розглянуті питання:

  • діяльність Асоціації міст України в умовах воєнного стану. Формування Державного бюджету та бюджетів громад в умовах воєнного стану на 2025 рік;
  • підготовка до опалювального сезону 2024/2025;
  • проєкти підтримки військовослужбовців у громадах;
  • розвиток громад: можливості, проблеми та перспективи. Обговорення пропозицій щодо розвитку та проблем місцевого самоврядування.

У вітальному слові Олександр Симчишин зазначив, що наразі перед громадами стоїть чимало викликів, які важливо розуміти та правильно реагувати на них. Тож під час Зборів хочуть узгодити спільну позицію громад Хмельниччини і працювати разом над вирішенням наявних проблем.

Окремо хочу подякувати усім громадам за єдність. Ми за тисячі кілометрів від лінії фронту, але теж відчуваємо наслідки війни. Приємно, що після ворожих атак ви телефонуєте, пропонуєте допомогу матеріалами і робочими руками. Це і є приклад гарної співпраці і максимальної допомоги один одному, – наголосив Олександр Симчишин.

Олександр Слобожан, вітаючи учасників Загальних зборів, підкреслив, що наразі основні зусилля муніципалітети спрямовують на всебічну допомогу Силам оборони. Зазначив, що вона потребує суттєвого фінансового ресурсу. Одним із його джерел міг би бути «силовий» ПДФО, однак, його торік вилучили із бюджетів громад у державну казну.

Перейшовши до обговорення питань порядку денного Голова регіонального відділення Асоціації міст України Олександр Симчишин продовжив цю тему. Наголосив, що вилучення у громад “військового” і “силового” ПДФО не принесло бажаних результатів:

Звісно ж, допомога війську – пріоритет. Навіть в умовах обмежених ресурсів громади продовжують забезпечувати захисників необхідним. До слова, кількість запитів від Сил оборони не зменшилась, а зросла в рази. Ми могли за цей час закупити тисячі дронів, РЕБів та закрити ще більше потреб наших військових. Але кошти вилучили, хоч і не змогли освоїти повністю.

Цю позицію підтримали у своїх виступах також інші міські та селищні голови.

Виконавчий директор Асоціації міст України розповів про важливість змін до Бюджетного кодексу України та підготовку проєкту Закону України “Про Державний бюджет України на 2025 рік”. Підкреслив, що Асоціація міст України надала понад 50 пропозицій до бюджетних законопроєктів в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Головні з них:

  • встановити на постійній основі зарахування до бюджетів територіальних громад 64 % ПДФО;
  • зупинити в умовах воєнного стану вилучення з бюджетів територіальних громад реверсної дотації;
  • відновити із 2025 року зарахування до бюджетів територіальних громад ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу;
  • здійснити належну компенсацію бюджетам територіальних громад втрат ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, за 2024 рік;
  • передбачити додаткову дотацію з державного бюджету місцевим бюджетам громад, що зазнали негативного впливу у зв’язку з повномасштабною збройною агресією РФ – не менше 35 млрд гривень;
  • списати заборгованість в обсязі 9 млрд гривень місцевих бюджетів перед державним бюджетом за отримані безвідсоткові позики минулих періодів;
  • передбачити субвенцію на облаштування укриттів у місцях масового скупчення людей;
  • зняти обмеження щодо використання вільних залишків місцевих бюджетів;
  • забезпечити належний рівень фінансування освітньої сфери;
  • вирішити питання погашення державою заборгованості з різниці в тарифах, на послуги теплопостачання, гарячого водопостачання, водопостачання та водовідведення в обсязі 64 млрд гривень.

Такі зауваження і пропозиції були озвучені під час бюджетних консультацій на початку вересня. Вважаємо їх абсолютно обґрунтованими, – сказав Олександр Слобожан.

Обговорюючи проблематику підготовки до опалювального сезону 2024 / 2025 член Правління Асоціації міст України, міський голова Славути Василь Сидор зазначив, що критично важливо відстоювати справедливу компенсацію громадам за стримування тарифів на комунальні послуги для населення.

На кожній зустрічі із профільними міністерствами ми нагадуємо про Меморандум, укладений ще 30 вересня 2021 між Урядом, НАК “Нафтогаз України”, Офісом Президента України та Асоціацією міст України. Ним визначено, що однією з головних умов безперебійного проходження опалювального сезону 2021-2022 років є забезпечення відшкодування підприємствам теплопостачання заборгованості з різниці в тарифах. Тож маємо право вимагати його дотримання, – пояснив позицію Правління Асоціації міст України Василь Сидор.

Також нагадав про невиконання норм чинного законодавства, які гарантують отримання в повному обсязі соціально-економічної компенсації ризиків населення, що проживає в 30-кілометровій зоні спостереження АЕС. Учасники Зборів підтримали включення цього зауваження до пропозицій від регіонального відділення Асоціації міст України до бюджетних законопроєктів в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин на 2025 рік.

На запрошення виконавчої дирекції регіонального відділення Асоціації міст України до засідання долучилась Катерина Луцик, директорка КЗ “Ветеранський простір” Хмельницької міської ради, ветеранка. Вона розповіла присутнім про роботу нещодавно створеної в обласному центрі комунальної установи, розкрила тему ветеранської політики у громадах та поділилась досвідом створення і діяльності успішного простору для діючих і колишніх військовослужбовців. Домовилась про подальшу співпрацю із регіональним відділенням Асоціації міст України та громадами Хмельниччини.

У рамках підписаного з Асоціацією міст України Меморандуму про співпрацю, перед учасниками виступив Володимир Кучерявий, начальник управління середнього бізнесу АТ “УКРЕКСІМБАНК” у Хмельницькому. Він розповів очільникам громад про можливості фінансування та кредитування муніципального та комунального сектору під час війни.

У підсумку, Загальні збори Хмельницького регіонального відділення Асоціації міст України обговорили нагальні проблеми місцевого самоврядування області й України, визначили шляхи спільного їх вирішення. Також ухвалили пропозиції до бюджетних законопроєктів на 2025 рік в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин. Учасники засідання підтримали позицію Асоціації міст України і вирішили спрямувати відповідні звернення до народних депутатів, Голови Верховної Ради України, Уряду та профільних міністерств.

Загальні збори
Фото: АМУ

Проблеми громад обговорили під час Загальних зборів Хмельницького регіонального відділення АМУ

Загальні збори
Фото: АМУ

Читайте також: “Втрата для Вільховця: громада прощається з захисником Русланом Крайчаком”.

Інше в категорії