Новини Харків

За два місяці нового наступу росіян на Харківщині загинуло більше 100 цивільних

Кожного дня росіяни скидають на область десятки авіабомб.

Найчастіше Харків обстрілюють керованими ФАБ-500.

Цей снаряд росіяни застосовують від початку свого нового наступу на північ Харківської області, останнім часом він став найпоширенішою зброєю ворога. Бомби оснащені універсальним модулем планерування та корекції.

“У польоті снаряд орієнтується на сигнали різних систем навігації і завдяки цьому є стійким до РЕБ. Якщо раніше ми вважали, що він зв’язується тільки з російською супутниковою системою “Глонасс”, то зараз відомо, що він може взаємодіяти і з “Глонасс”, і з американською GPS, і з європейською системою навігації “Галілео”, а також і з китайською системою “Beidou”. Якщо на снаряд впливає РЕБ, він перемикається на іншу систему супутникової навігації та продовжує свій рух”, — розповів в інтерв’ю виданню “Думка” прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

Боротися з такими бомбами можна лише збиваючи літаки. 

Посилені обстріли призвели до більшої кількості жертв. Із 10 травня 2024 року в Харківській області росіяни вбили 128 цивільних, з них чотири дитини. Поранено 778 людей, із них 42 – діти. Люди гинуть не лише внаслідок бомбардувань. У зоні окупації та бойових дій росіяни значно жорстокіше ставляться до цивільного населення, аніж це було на початку війни.

“Що стосується Вовчанська, у нас зареєстровано багато кримінальних проваджень щодо жорстокого поводження із цивільним населенням у перші дні наступу, тобто 10, 11, 12 травня. Коли російські військові зайшли у Вовчанськ, то питання ставало так щодо цивільних: якщо ви із нами співпрацювати не будете, то ми вас зараз усіх зберемо на центральній площі міста та розстріляємо”, — каже Фільчаков.

Зараз проводяться слідчі дії щодо вбивств цивільних на окупованих територіях. Прокурори готують повідомлення про підозру кільком російським генералам, у тому числі за фактом обстрілу “Епіцентру”.

 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Інше в категорії