Новини Харків

СБУ викрила російського полковника, який наказував обстрілювати цивільних на Харківщині

Підрозділ Олександра Лазарєва воював у Ізюмському та Чугуївському районах.

Співробітники Служби безпеки України заочно оголосили підозру російському полковнику Олександру Лазарєву, який під час окупації наказував бити по населених пунктах у Харківській області.

За даними слідства, Лазарєв є начальником штабу — заступником командира 18-ї мотострілецької дивізії 11-го Армійського корпусу Балтійського флоту Західного військового округу Росії. Цей підрозділ брав участь в окупації Чугуївщини та Ізюмщини у березні 2022 року та перебував там до вересня того ж року. Лазарєв наказував своїм солдатам обстрілювати цивільні об’єкти, дороги та мости з реактивних систем залпового вогню “Град”. Через ці обстріли гинули та отримували поранення мирні мешканці, були зруйновані приватні будинки, пошкоджена цивільна інфраструктура.

“Встановлено, що полковник зс рф Лазарєв особисто віддавав злочинні накази своїм підлеглим здійснювати систематичні масштабні невибіркові удари по цивільних об’єктах на території селищ Малинівка, Коробочкине та Осиковий Гай Чугуївського району, де в той час не було військовослужбовців і техніки Збройних Сил України. Окремими цілями, які визначав для ураження російський командир, були об’єкти автодорожньої галузі: автодорожні підприємства, автодороги, мости тощо. Для цього російський командир наказував використовувати некеровані реактивні снаряди РСЗВ “Град”, щоб зруйнувати якомога більше українських цивільних об’єктів”, — розповів речник Управління Служби безпеки України у Харківській області Владислав Абдула.

У СБУ зазначають, що Лазарєв та інші окупанти вели вогонь, аби тероризувати мирних жителів, припинити роботу об’єктів цивільної інфраструктури та промисловості, створити непридатні умови для життя у селах.

За інформацією Харківської обласної прокуратури, 22 квітня 2022 року за наказом Лазарєва окупанти ударили з “Градів” по селу Малинівка. Тоді від обстрілу загинув чоловік, ще двоє чоловіків отримали поранення.

Не пізніше 28 квітня того ж року він став старшим опергрупи 18-ї мотострілецької дивізії. Перебуваючи на цій посаді, наказував стріляти по Малинівці та Коробочкиному зі Чкаловського та Гракового.

“За наказами підозрюваного окупанти здійснювали обстріли у період з 8 по 28 травня по Коробочкиному: зазнали пошкоджень житлові будинки. 28 травня внаслідок ударів по Коробочкиному був поранений мирний мешканець. 11 червня за наказом полковника внаслідок обстрілу з РСЗВ “Град” загинув житель Малинівки”, — повідомили у прокуратурі.

Підозру Лазарєву сформували за ч. 2 ст. 28 і ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Як писав UA-NEWS.in.ua, СБУ встановила полковника, який наказав знищити музей Сковороди на Харківщині. Іван Панченко продовжує віддавати накази про обстріли України.

Автор: Ганна Ткаченко

Джерело

Інше в категорії