Новини Харків

Є запит на навчання офлайн: скільки дітей зможуть повернутися за парти у Харкові

Класи метрополітену зможуть прийняти понад 3000 дітей.

Через повномасштабне російське вторгнення харківські школярі втретє не зможуть навчатися офлайн.

Тільки невелика частина дітей вийде на змішане або офлайн-навчання там, де є безпечні умови. Це класи у метрошколі, єдина підземна школа та два ліцеї у Слобідському та Шевченківському районах Харкова, де є протирадіаційні укриття. Загалом офлайн-освітою буде охоплено близько 5000 школярів. Це не більше 5% від загальної кількості учнів (загалом у школах навчаються 108 500 дітей). На шести станціях метро будуть навчатися понад 3000 школярів, у підземній школі — близько 1000 дітей. 

Проте запит на повернення до школи великий. За словами директорки департаменту освіти Харківської міської ради Ольги Деменко, якби у місті зараз було 10 підземних шкіл, то усі вони були би заповнені. Проте на даний момент у Харкові є тільки одна підземна школа в Індустріальному районі, ще три будують.

“Якби було десять підземних шкіл, то вони були би заповнені… Ми не можемо охопити усіх, хто хоче навчатися офлайн. Наразі будують три підземні школи: Основ’янський, Новобаварський, Шевченківський райони. Якби ми отримали хоча б копійку освітньої субвенції, шкіл було би більше. Харків не отримав субвенцію на будівництво або ремонт захисних споруд ні у 2023 році, ні у 2024 році”, — сказала Деменко.

Нові підземні школи не відкриються 1 вересня. Їх планують завершити на початку листопада або до кінця 2024 року. Завдяки цьому за парти зможуть повернутися ще понад 2000 дітей. Вони навчатимуть у дві зміни. Заяви від батьків до цих шкіл приймають уже зараз. Перевагу віддають учням початкової школи.

Як писав UA-NEWS.in.ua, у Харкові буде уполовину менше першокласників.

Автор: Юлія Агєєва

Джерело

Інше в категорії