Новини Дніпро

На Дніпропетровщині помітили водяного палочника

Ранатра лінеаріс – найбільший клоп нашої фауни. Його довжина сягає майже 4 сантиметрів. Формою тіла комаха нагадує тропічного палочника.

На Дніпропетровщині помітили водяного палочника

У жовтні нинішнього року ранатру помітили на Верхньодніпровщині.
– Цю цікаву комаху можна зустріти в ріках або ставках нашої області. Літає добре, тому ночами може мігрувати на великі відстані. Полює на водних комах і пуголовків, хапаючи їх передніми ногами і швидко проколюючи гострим хоботком на голові. Це найбільший вид клопів на європейському континенті та єдиний вид цього роду, якого можна зустріти в Україні. Не можна сказати, що він потребує охорони, проте, як і інші види комах, поступово знижує свою чисельність у наших водоймах через забруднення пестицидами з полів, – каже доцент кафедри зоології та екології ДНУ Віктор Бригадиренко.
За словами фахівця, у світі понад 100 видів роду ранатра: більшість із них мешкає в Південній Америці та в Південно-Східній Азії.
– У цих регіонах багатьох великих тропічних клопів використовують у їжу: зв’язують ниткою їм ноги, живими мокають у рідке тісто і швидко запікають у киплячій рослинній олії. – зазначає зоолог. – Десятки видів клопів у смаженому вигляді використовують у їжу. Як і інші водні комахи, ранатри наповнені численними глистами: личинками сисунів, стрічкових черв’яків і, особливо багато в них, нематод. Частина цих паразитів оселяються і в людині. Тому я дуже не раджу вживати їх у їжу.

Інше в категорії