Новини Дніпро

Міг бути окрасою краю: в Мережі показали унікальне фото палацу в селі Новомосковського повіту

Колись у Новомосковському повіті панувала родина Родзянків. Вона вела свій родовид від козаків з міста Хорол. Найбільш відомий представник цього роди Михайло Родзянко був головою третьої та четвертої Державних Дум Російської імперії. А ще був почесним громадянином Катеринослава. Багато зробив для міста. Він електризував і телефонізував Катеринослав, відремонтував мости, домігся відкриття музею в місті, запросив Д.Яворницького очолити музей ім. О.Поля. Кожного року віддавав сотні тисяч золотих на лікарні, навчальні заклади, пенсії та подарунки бідним.
А народився Михайло Родзянко у селі Попасне у сучасному Новомосковському районі. Саме тут знаходився родовий палац Родзянків. Його унікальне фото початку 1900-х років показав у мережі відомий дніпровський краєзнавець Ігор Лисенко. І розповів про долю палацу, який міг би стати справжньою туристичною перлиною Дніпропетровщини. Не дарма його красою був вражений Дмитро Яворницький. Але сталося те що сталося.

Міг бути окрасою краю: в Мережі показали унікальне фото палацу в селі Новомосковського повіту

– На жаль, в 1918-20-х роках жителі села Попасного, розум яких захопили солодкі гасла більшовицької пропаганди, на радощах спалили палац, розікрали та знищили все господарство Родзянків.
Ейфорія безкарності та пролітарської вседозволеності змінилась для українців “похміллям”, вже в 1921-22 роках розпочався перший радянський голод.
P.S.
відомо, що в грудні 1925 року від палацу ще залишались напівзруйновані стіни, – розповів краєзнавець.

Інше в категорії