Новини Чернівці

«Тут повістки не роздають»: як працює рекрутинговий центр армії в Чернівцях

«Тут повістки не роздають»: як працює рекрутинговий центр армії в Чернівцях

Майже два місяці тому в Чернівцях відкрили Рекрутинговий центр української армії.

За цей час до центру звернулося 271 особа, йдеться в публікації “МБ”.

Як працює рекрутинговий центр у Чернівцях і хто переважно звертається, розповіла рекрутерка Центру рекрутингу української армії у Чернівцях Галина Шимоняк.

До рекрутингового центру можуть прийти і жінки, і чоловіки. Тут не запитують документів та не вимагають показати військовий квиток.
Головна ідея — працювати з тими, хто добровільно готовий йти у ЗСУ.

“Через рекрутинговий центр людина може отримати інформацію про конкретну посаду різних військових частинах. Більшість людей звертається по телефону. Зараз звертається багато жінок і дівчат, які зацікавлені у службі. Минулого тижня приходили дві дівчини, хлопці яких служать. Тож вони теж вирішили піти в армію. Одна вже проходить військово-лікарську комісію і працюватиме в частині діловодом. Це поширений випадок, коли чоловік служить, а потім на службу приходить і його жінка. Найстаршій претендентці, яку ми згодом працевлаштували, було 57 років. Зараз вона працює у військовій частині бухгалтером. Вакансії для жінок: діловоди, бухгалтери, кухарі,” – пояснює пані Галина.

Рекрутинговий центр у Чернівцях розташований у приміщенні ЦНАПу, що на вулиці Героїв Майдану. Тут працює усього двоє людей. На столі у рекрутера – брошури з різних військових частин, військово-морських сил, 82 бригади.

“Людина приходить до нас дізнатися про вакансії. Тож надаємо інформацію, підбираємо вакансію і сконтактовуємо безпосередньо з військовою частиною. Супроводжуємо до підписання контракту. Є випадки, коли люди цікавляться, а потім передумують. Це їхнє право. Ми не вимагаємо у них жодних даних і документів, нікуди їх не передаємо. Рекрутинговий центр не пов’язаний із ТЦК. Тому люди не бояться сюди йти, бо тут повістки не роздають. Працюємо з тими, хто хоче йти в ЗСУ добровільно”, – пояснює Галина Шимоняк.

У рекрутинговому центрі кажуть, що є чимало людей, які готові йти служити. Звертаються й ті, хто хоче воювати на передовій.

“Сьогодні подзвонив чоловік, який хотів піти водієм у ЗСУ, і саме у бойову бригаду. Якось зателефонував чоловік і сказав, що хоче служити. Пояснив, що багато його знайомих у війську, і він розуміє, що йому теж доведеться. Тому ті, хто до нас приходять, морально готові до служби.
Звертаються і чоловіки 60+, які колись служили і хочуть бути потрібними. Їм доводиться відмовляти, але пояснюємо, що є сфери, де вони можуть себе реалізувати, наприклад, волонтерство. Також серед наших відвідувачів є багато чоловіків 50+, обмежено придатні. Хочуть бути водіями, зв’язківцями, прикордонниками. Шукали вакансії снайпера, бойового медика. Просять підібрати вакансію у частині за рекомендацією, бо чули позитивні відгуки або багато знайомих там служать. Ми працюємо лише з цивільними. Бо є випадки, коли приходять військові і просять їх перевести з однієї частини до іншої. Ми таке зробити не можемо”, – провадить Галина.

Військові частини теж до нас звертаються, щоб їм знайшли людей. Майже усім потрібні стрільці, кулеметники, водії.

У рекрутинговому центрі визнають, що для багатьох робота в армії – це можливість отримувати зарплату вищу, ніж середня.

“У всіх тилових частинах зарплата – понад 20 тисяч гривень. Якщо це бойова бригада, то зарплати ще вищі. Переважна більшість людей підписує контракт із ЗСУ. І вони одразу отримують виплати за підписання першого контракту майже 20 тисяч гривень, користуються низкою пільг”, – зазначає Галина Шимоняк.

Приходять у рекрутинговий центр і ті, хто отримав повістку.

“Якщо людина отримала першу повістку для уточнення даних, вона може прийти до нас, і ми підберемо вакансію, частину. Тоді можна через нас піти служити у військову частину за контрактом чи через мобілізацію за напрямом, який обрав. Якщо людина отримала бойову повістку, вже не можемо з нею працювати”, – пояснює пані Галина. .

ДОВІДКА

«Тут повістки не роздають»: як працює рекрутинговий центр армії в Чернівцях

Центр рекрутингу української армії працює з понеділка по п’ятницю, з 09:00 до 17:00. Субота, неділя – вихідні.

Інше в категорії