Новини Чернівці

“Брався за справи, які вважав корисними для народу”: що відомо про депутата Чернівецької міськради Дмитра Сірмана, який загинув на війні

"Брався за справи, які вважав корисними для народу": що відомо про депутата Чернівецької міськради Дмитра Сірмана, який загинув на війні

На фронті загинув Дмитро Сірман, колишній депутат Чернівецької міської ради. Він захищав Україну з початку повномасштабного вторгнення і загинув 3 серпня під Синьківкою на Куп’янському напрямку.

Про діяльність Дмитра Сірмана на своїй сторінці у Фейсбуці розповів голова товариства “Український народний дім у Чернівцях” Володимир Старик.

Дмитро Сірман брався за ті справи, які вважав корисними для народу, і тягнув їх на собі, не шкодуючи для цього ані часу, ані грошей, ані життєвих сил, зазначає Старикю

“Без нього неможливо уявити собі побудову церкви святих апостолів Петра і Павла ПЦУ в Садгорі, яку він спроектував з великим смаком і пошаною до традицій української церковної архітектури, здобувши для неї ділянку землі від загалом неприхильної до українців міської ради, забезпечивши її необхідними для будівництва коштами, не шкодуючи сил і нервів для налагодження парафіяльного життя”, – написав він у фейсбуці.

Як член правління Українського Народного Дому в Чернівцях він був одним із засновників і десятки років очолював Комітет з догляду за українськими історичними похованнями.

У відновленні історичних українських пам’ятників на Руському цвинтарі в Чернівцях та на центральному цвинтарі в Садгорі, у проведенні багатолюдних толок для підтримання в належному стані історичних поховань, є вирішальна заслуга Дмитра Сірмана.

“Як характерний приклад скажу, що він не вагаючись виділив з своїх скромних коштів суму, потрібну для реставрації гробниці консула УНР Михайла Догомилі на центральній алеї Руського цвинтаря, і цим врятував від знищення важливу історичну пам’ятку!
Про його діяльність для зміцнення українських традицій в його родинному селі Юрківцях та в його рідній вже від багатьох десятиліть Садгорі можна дуже багато розповісти. Сьогодні не є вже таємницею той факт, що перехід Юрковецької православної парафії до лона ПЦУ відбувся завдяки підтримці Д. Сірмана, а організацію ювілейних заходів до 250-річчя Садгори він виніс на своїх плечах

Д. Сірман походив з давнього селянського роду, його батько Онуфрій прожив понад 90 років, і здавалося б, що й Дмитрові Бог уділить такі ж довгі роки життя. Не судилося! Війна забирає найкращих!”, – йдеться в повідомленні.

Інше в категорії