Новини Чернгів

Укренерго: у Києві та 16 областях застосують графіки відключень з 13:00 до 00:00

За інформацією: Суспільне Чернігів.

На ранок знеструмлені понад 600 населених пунктів. Getty Images

В Україні зростає рівень споживання електроенергії. Станом на 11.40 у низці регіонів енергетики повідомили про застосування графіків відключень. О 12.52 в Укренерго уточнили, що йдеться про Київ та ще 16 областей. Негода знеструмила 38 населених пунктів у двох областях. Через бойові дії та з інших причин знеструмлені 602 населені пункти.

Про це йдеться у пості Укренерго.

Оновлено станом на 11.52: Як повідомили в Укренерго, з 13:00 до 00:00 у Києві, Київській, Черкаській, Чернігівській, Харківській, Житомирській, Сумській, Полтавській, Запорізькій, Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Херсонській, Миколаївській, Вінницькій, Чернівецькій, Хмельницькій областях діятиме одна черга відключень.

"Причина запровадження обмежень – зниження ефективності сонячних електростанцій через пасмурну погоду та падіння генерації на ТЕС", — пояснили в Укренерго.

Оновлено станом на 11.46. Так, станом на 11.46 у ДТЕК повідомили про перехід до стабілізаційних відключень.

"Київ, Київська, Одеська, Дніпропетровська, Донецька області: переходимо до стабілізаційних відключень. За командою Укренерго з 13:00 до 23:00 у зазначених областях буде застосована одна черга відключень", — повідомляє ДТЕК.

Також графіки відключень з 13 до 23 оприлюднило Чернівціобленерго.

Як станом на 11 ранку повідомили в Укренерго, споживання продовжує зростати.

“Сьогодні, станом на 9:30, його рівень був на 4,5% вищим, ніж в цей же час у середу, 11 вересня. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері. Він був на 1,7% вищим, ніж попередньої доби – у вівторок, 10 вересня”, — зазначили енергетики.

В Укренерго нагадали, що зараз українська енергосистема продовжує відновлюватись після дев’яти масованих атак росіян, у ній зберігається дефіцит потужності, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти. Сьогодні є необхідність в ощадливому споживанні електроенергії протягом всієї доби.

  • Через бойові дії та з інших причин сьогодні вранці повністю або частково знеструмлені 602 населені пункти.
  • Через бойові дії є нові знеструмлення у Донецькій, Дніпропетровській, Сумській, Чернігівській, Херсонській і Харківській областях.
  • Через негоду на ранок були знеструмлені 38 населених пунктів у Київській та Одеській областях.
  • З технічних причин є знеструмлені споживачі на Дніпропетровщині та Черкащині.

Вчора, 11 вересня, для подолання дефіциту в енергосистемі на запит НЕК “Укренерго” відбувалось аварійне постачання електроенергії в Україну з енергосистем Польщі та Словаччини.

Імпорт

Відбуватиметься протягом доби з Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Молдови. Загальним обсягом 16 111 МВт*год, з максимальною потужністю в окремі години до 1247 МВт.

Експорт

Не відбувається і не передбачається.

Раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що, якщо не буде подальших обстрілів енергооб’єктів, Україна могла б пройти зиму без відключень. Водночас, за даними розвідки, Росія готує наступні масовані атаки по енергосистемі України.

Глава уряду 10 вересня розповів журналістам, що ця зима буде не менш важкою, ніж попередні. Можливо, навіть найважчою. За його словами, складно прогнозувати, скільки годин без електрики будуть українці взимку та чи будуть відключення взагалі.

Обстріл України 26 серпня

Росія вранці 26 серпня атакувала Україну 109 дронами та 127 ракетами, зокрема "калібрами" з військових кораблів у Чорному морі та ракетами з бомбардувальників Ту-95МС. Пізніше Росія підняла також три літаки МіГ-31К — носії "Кинджалів". Відомо про щонайменше 7 загиблих та 47 постраждалих, повідомили рятувальники ввечері. В декількох областях вимкнули водопостачання, також "Укренерго" заявило, що застосовує екстрені відключення світла через обстріл.

Член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко сказав, що після обстрілу енергетики скоригують плани з підготовки до зими. Щодо відключень світла на наступні місяці — поки немає якихось прогнозів.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що 26 серпня Росія вперше застосувала касетні боєприпаси, коли атакувала розподільні підстанції.

Інше в категорії