Новини Чернгів

Енергосистема залишається збалансованою — Міненерго

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Пошкоджені електродроти на ЛЕП у Херсоні після російського обстрілу, вересень 2024 року. Суспільне Херсон

На ранок неділі, 13 жовтня, залишаються частково або повністю знеструмленими через бойові дії та техпорушення 503 населених пунктів. Триває активне відновлення енергооб’єктів і підготовка енергосистеми до осінньо-зимового періоду. Енергосистема залишається збалансованою.

Про це повідомляє Міненерго.

Енергетики закликають продовжувати ощадливо використовувати електроенергію у пікові години споживання, особливо у вечірній період навантаження з 17:00 до 22:00.

Минулої доби енергетики відновили живлення для 6591 споживача, що були знеструмлені внаслідок бойових дій та технологічних порушень.

  • За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Запорізькій та Херсонській областях. Наразі енергетики відновили живлення для абонентів у цих областях.
  • У Херсонській області внаслідок атаки дрона по території підстанцій було пошкоджено обладнання та виникло загорання, що призвело до знеструмлення споживачів. Пожежу ліквідовано, всіх споживачів заживлено за резервною схемою.
  • Внаслідок несприятливих погодних умов є знеструмлення у 5 населених пунктах у Кіровоградській області та 2 населених пунктах у Миколаївській області.
  • Сумська область: з технологічних причин знеструмлювались підстанція та побутові споживачі. Живлення відновлено.

Імпорт

На поточну добу прогнозується імпорт із Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови загальним обсягом 10 900 МВт*год та потужністю 1400 МВт.

Енергетична ситуація в регіонах

Дніпропетровська область

Внаслідок технологічних порушень без електропостачання 53 споживачі, повідомили в Міненерго.

Запорізька область

Через технологічні порушення без напруги залишався 271 абонент, на ранок усіх заживлено. Внаслідок бойових дій знеструмлювалось 1,9 тисячі абонентів. За минулу добу енергетики відновили живлення для 4,5 тисячі абонентів. Всього через бойові дії без напруги 3,7 тисячі абонентів.

Кіровоградська область

Через несприятливі погодні умови знеструмлено 5 населених пунктів, без напруги 317 споживачів.

Миколаївська область

Після проходження грозового фронту знеструмлено 460 абонентів у 2 населених пунктах.

Сумська область

Через технологічні порушення знеструмлено 1,3 тисячі споживачів у 11 населених пунктах. Загалом без світла залишаються 115 населених пунктів – 12,8 тисячі споживачів.

Харківська область

За минулу добу енергетики відновили електропостачання 1,7 тисячі абонентів. На ранок через бойові дії без напруги 40,6 тисячі абонентів.

Херсонська область

Загалом у м. Херсон без електропостачання 3842 споживачі. Всього на Херсонщині залишаються без світла понад 25 тисяч споживачів у 45 населених пунктах.

Чернігівська область

Внаслідок російських обстрілів залишаються знеструмленими 27 населених пунктів – 1,9 тисячі абонентів.

З початку повномасштабного вторгнення росіяни знищили понад половину української генеруючої потужності. Експерти кажуть, відключень світла варто очікувати, як в наступні місяці, так і під час опалювального сезону. Замість знищених потужностей Україна планує розбудовувати мережу децентралізованих станцій.

6 вересня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що, якщо не буде подальших обстрілів енергооб’єктів, Україна могла б пройти зиму без відключень. Водночас за даними розвідки, Росія готує наступні масовані атаки по енергосистемі України.

Глава уряду 10 вересня розповів журналістам, що ця зима буде не менш важкою, ніж попередні. Можливо, навіть найважчою. За його словами, складно прогнозувати, скільки годин без електрики будуть українці взимку та чи будуть відключення взагалі.

Цієї зими на українців можуть чекати відключення електроенергії від 4 до 18 годин на добу, при цьому деякі регіони можуть залишитися без опалення, вважають у місії ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні.

Інше в категорії