Новини Чернгів

DeepState: у Курській області росіяни розстріляли 9 українських військових, які здалися в полон

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Аналітики DeepState повідомили, що російські військові вчергове порушили правила та звичаї ведення війни та розстріляли 9 українських військових у Курській області РФ. DeepState

Аналітики DeepState повідомили, що російські військові вчергове порушили правила та звичаї ведення війни та розстріляли 9 українських військових у Курській області РФ, які вимушені були здатися в полон. Омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що направив листи до ООН та МКЧХ щодо чергового злочину росіян.

Про це йдеться у пості DeepState зранку 13 жовтня.

Зазначається, що від джерел DeepState у 1 ОТБр стало відомо, що росіяни 10 жовтня розстріляли дронщиків та суміжників в районі н.п. Зелений Шлях.

“Додаткові деталі обставин з'ясовуються, але відомо, що хлопці виходили на позиції з думками, що вони у відносному тилу, але вже змушені були вступати в контакт з ворогом та відстрілювались. Проте кількість БК була обмежена і вони були вимушені здатися. Загалом, ситуація на Курщині не така радісна. Сили Оборони проводять стабілізаційні заходи, але відновити втрачене вкрай важко”, — йдеться у повідомленні.

У DeepState додали, що обговорили ситуацію з іншими офіцерами та командирами на різних ділянках.

Аналітик сайту Deep State Руслан Микула, відповідаючи на запитання Суспільного, чи операторів БпЛА було у групі дев’ятеро чи ще когось взяли у полон, сказав, що у Deep State не можуть сказати про точну кількість.

“Ми не знаємо точну кількість. Ми тільки знаємо тих, кого розстріляли на світлині”, — пояснив Микула.

Він додав, що бійці знають імена загиблих, але аналітики не уповноважені їх повідомляти, бо про загибель військових мають повідомити рідним.

“Лінія зіткнення була щонайменше в 5 кілометрах від них. Відповідно, вони штатно працювали. Коли відбувся прорив, то вони змушені були приймати бій. Будемо об'єктивні, дронщики вкрай рідко вступають в бій, така у них специфіка. Зазвичай лінія у них стійка, і щоб вступити в бій… Ну, це дуже рідкісні випадки. Але останнім часом, через такі прориви, вони трапляються частіше відповідно вони деякою мірою морально можуть не бути готові: взяли менше БК ніж потрібно, таке буває”, — розповів аналітик.

Микула розповів, що загалом фіксуються часті випадки вбивства росіянами українських військовополонених.

“Ми не раз казали, що у вересні, в районі Гірника, дуже багато таких випадків було зафіксовано… Вони це роблять по всій лінії фронту. Як на мене, найбільше на Покровському напрямку. Якщо дивитись об'єктивно. Зараз на цій темі, що розстріляли на Курщині, починають спекулювати, що для чого ми на Курщину полізли. Що типу ця операція не потрібна. Операція потрібна, і це не привід ставити під якісь сумніви успіхи і доцільності операції”, — наголосив аналітик.

Суспільне звернулося за коментарем до представників спецслужб.

Речниця ОГПУ Надія Максимець повідомила Суспільному, що прокуратура буде реєструвати кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. Офіс Генпрокурора здійснюватиме процесуальне керівництво.

“З'ясовуємо обставини через наші військові та розвідувальні підрозділи. Такі дії грубо порушують Женевську конвенцію про захист військовополонених та кваліфікуються як тяжкий міжнародний злочин. Вживаються заходи для встановлення причетних до цього воєнного злочину”, — прокоментувала Максимець.

Пізніше стало відомо що Офіс генпрокурора, розпочав кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу 9 українських військовополонених у Курській області РФ.

"Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій та міжнародним злочином. Розпочато розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Робимо все, аби ідентифікувати і покарати всіх винуватців злочинів, які країна-агресор чинить проти України та українців", — заявив Генпрокурор Андрій Костін.

Омбудсман Дмитро Лубінець наголосив, що такі дії є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. Він вкотре направив листи до ООН та МКЧХ щодо чергового злочину росіян.

"Ці дії не мають залишитися безкарними, і ворог повинен понести всю відповідальність. Росія – це країна-терорист, яка порушує всі правила та звичаї війни. Міжнародна спільнота не повинна закривати очі на такі злочини", — заявив Лубінець.

Глава МЗС Андрій Сибіга заявив, що жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими є абсолютним варварством, грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, законів і звичаїв війни.

"Страти стають дедалі частішими. За даними ООН, 95% військовополонених піддаються тортурам, їм відмовляють у задоволенні базових потреб", — наголосив міністр.

За словами Сибіги, міжнародна спільнота повинна вжити негайних заходів: видати ордери МКС на арешт російських палачів, посилити санкційний тиск, вимагати доступу міжнародних спостерігачів і медиків до місць утримання під вартою та сприяти звільненню військовополонених і всіх незаконно утримуваних осіб".

Оновлено о 14:30.

Бої у Курській області РФ

6 серпня у Росії заявили, що українські війська прорвали кордон, зайшли на територію Курської області та почали там своє просування.

Через добу на це відреагував очільник Кремля Володимир Путін — звинуватив Україну у "провокації". Увечері 8 серпня у Бєлгородській, Брянській та Курській областях оголосили режим контртерористичної операції. 12 серпня Путін скликав нараду щодо ситуації в прикордонних з Україною регіонах та наказав Міноборони РФ, аби російська армія "вибила супротивника" з Курської області.

Аналітики VoxCheck підтверджували правдивість відеороликів з українськими військовими із Суджі й інших міст Курської області, а також взяття полонених росіян та розбиття колони армії РФ у тій області.

На події в Курській області РФ відреагували у США та Європейському Союзі — зауважили, що Україна має право захищатися на свій розсуд. Німеччина не заперечує використання в Курській області переданої ФРН зброї. А Китай сказав, що уважно стежить за ситуацією, й закликав сторони до деескалації.

12 серпня Президент Володимир Зеленський і Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський вперше прямо підтвердили наступальну операцію ЗСУ в Курській області РФ. За словами Сирського, під контролем українських військ на 27 серпня 100 населених пунктів, у полон на цьому напрямку взяли 594 військовослужбовців з Росії.

15 серпня стало відомо, що Україна створила військову комендатуру в Курській області РФ, її очолив генерал-майор Едуард Москальов.

Інше в категорії