Новини важкої атлетики

“Укргазвидобування” допустило до тендеру підрядників “Роснефти”, – Корольчук

"Укргазвидобування" допустило до тендеру підрядників "Роснефти", - Корольчук

В тендері “Укргазвидобування” взяла участь “Везерфорд Україна” – дочірня компанія ірландсько-американської “Weatherford International”, яка була визнана НАЗК спонсором війни через продовження роботи у Росії та масштабну співпрацю з російськими нафтогазовими державними монополіями. Зокрема, компанією “Роснефть”, яку очолює близький соратник президента Путіна Ігор Сечін.

Про це повідомляє у своєму блозі на Censor.net Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Він зазначив, що наразі в Антимонопольному комітеті розглядається прецедентна скарга американської компанії USA Denimex Inc, яка оскаржила результати тендеру “Укргазвидобування”, де переможцем визнали “Везерфорд Україна”, материнська структура якої – “Weatherford International” – продовжує працювати у росії. 

“Мова саме про “прецедент”, який може у майбутньому стосуватися і нафтогазової галузі, й інших секторів економіки (хоч аграрного, хоч фінансового) на державному, а, може, й міжнародному рівнях. Фактично рішення АМКУ матиме історичне – на даному воєнному етапі – значення. Адже після нього вже з’явиться відповідь на питання, чи можуть українські державні органи співпрацювати з тими, хто фінансує війну проти України”, – вважає експерт.

За його словами, “Укргазвидобування” допустило “Везерфорд Україна” до тендеру, незважаючи на те, що згідно з чинним законодавством мало відхилити пропозицію у тендері, якщо переможцем стає компанія із власниками, зареєстрованими у Росії. В даному випадку переможець у складі своїх учасників мав юридичну особу “Weatherford global products limited”, котра також є прямим учасником російської ТОВ “Везерфорд Холдингз (Рус)”.

“Для розуміння ситуації варто просто глянути на роботу “Везерфорд”, яка успішно працює з компаніями з видобутку в Росії. У РФ “Везерфорд” має розширену мережу – ТОВ “Везерфорд Холдингз (Рус)”, ТОВ “Везерфорд” та ТОВ “Везерфорт Бизнес Сервис”. Усі ці російські компанії разом сплатили податків на суму 15 млн дол. Протягом 2022-2023 рр. “Везерфорд” завозив до Росії необхідне обладнання для нафтогазового видобутку на мільйони доларів”, – зазначає Корольчук. 

Пояснення посадовців “Укргазвидобування”, які виправдовуються тим, що проти “Везерфорд Україна” не було введено санкцій РНБО, і тому вони визнали компанію переможцем, експерт називає непереконливими. 

На його думку, Рада нацбезпеки має ввести санкції проти “Везерфорд Україна”.

“РНБО, впевнений, має сказати своє вагоме санкційне слово у цій історії. А саме зараз важлива роль АМКУ, який розглядає цей випадок. І, як я вже казав, це рішення справді може стати історичним, бо або легалізує співпрацю із Росією, або остаточно заборонить “Укргазвидобуванню” та іншим компаніям сидіти п’ятою точкою на двох стільцях одночасно”, – резюмує Юрій Корольчук.

Інше в категорії