Економіка

Світові ціни на продовольство падають

Світові ціни на продовольство падають

У світі подешевшали продукти за підсумками серпня

Ціни на цукор, м’ясо та зернові знизилися, а цін на рослинні олії та молочні продукти навпаки зросли.

Світові ціни на продовольство у серпні знову знизилися. Зниження цін на цукор, м’ясо та зернові переважило зростання цін на рослинні олії та молочні продукти. Про це повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) у п’ятницю, 6 вересня.   Індекс цін на продовольство ФАО у серпні 2024 року склав 120,7 пунктів, що трохи нижче за переглянутий показник за липень.
  Індекс у серпні був на 1,1% нижчим за відповідне значення рік тому і на 24,7% відсотка нижчий від пікового значення в 160,3 пунктів, досягнутого в березні 2022 року після російського вторгнення в Україну.
  Значення індексу цін на зернові ФАО у серпні становило 110,1 пунктів, що на 0,5% нижче за значення у липні та на 11,9% нижче за значення у серпні 2023 року. Світові експортні ціни на пшеницю знизилися порівняно з попереднім місяцем.   Індекс цін на олії ФАО у серпні становив у середньому 136,0 пунктів, що на 0,8% вище за попередній місяць і досягло найвищого рівня з січня 2023 року. Незначне зростання в першу чергу відобразило вищі світові ціни на пальмову олію, більш ніж компенсувавши нижчі котирування соєвої, соняшникової та ріпакової олії.   Значення індексу цін на молочні продукти ФАО в серпні склало 130,6 пунктів, що на 2,2% вище, ніж у липні, і на 14,2% вище за відповідне значення роком раніше.   Індекс цін на м’ясо ФАО у серпні склав у середньому 119,5 пунктів, що на 0,7% нижче, ніж у липні, але все ще на 3,7% вище відповідного значення минулого року.   Значення індексу цін на цукор ФАО у серпні становило 113,9 пунктів, що на 4,7 відсотка нижче, ніж у липні, і на 23,2% нижче, ніж роком раніше, досягнувши найнижчого рівня з жовтня 2022 року.

Нагадаємо, в Україні спостерігається падіння цін на овочі нового врожаю та яйця. Водночас цукор улітку традиційно дорожчає.

В Росії значно зросла продуктова інфляція

Джерело

Інше в категорії