Автоновини

Автомеханік розповів, що буде при одночасному натисканні педалі газу та гальма в автомобілі

Більшість автомобілістів колись так задавалися питанням, які наслідки будуть, якщо одночасно натиснути на педалі газу та гальма. Але лише деякі наважуються зробити це зі своїм автомобілем, і це цілком виправданий страх.

Портал ampercar.com поговорив із власником сервісного центру з ремонту трансмісій, щоб з’ясувати, які проблеми загрожують автомобілю у такому разі.

Професійні гонщики іноді вдаються до одночасного натискання газу та гальма для точної корекції траєкторії у поворотах або виконання складних трюків.

Але що відбувається в повсякденній ситуації, з непідготовленою спеціальним чином машиною, коли водій вирішує натиснути на обидві педалі? Відповідь гранично проста – це не обіцяє нічого хорошого для авто.

Така дія повністю стопорить колеса, тоді як двигун працює на повну потужність. В результаті колеса не обертаються, і вся енергія, яка виробляється силовим агрегатом, йде в коробку передач. Це створює надмірні навантаження на її компоненти, що може призвести до серйозних пошкоджень.

Коли мова заходить про механічну коробку передач, мається на увазі, що вона не знаходиться в нейтральному положенні, а задіяна в одній з передач. При активації педалі акселератора збільшуються обороти двигуна, і фрикційні диски зчеплення підгорfють.

Якщо продовжити такі дії, то шестерні всередині коробки будуть пошкоджені, але найімовірніше першими вийдуть з ладу саме диски зчеплення.

Ця проблема актуальна не тільки для механічних трансмісій, але й для автомобілів із роботизованими КПП. Є й інший варіант розвитку подій при натисканні гальма та газу одночасно – мотор може заглохнути.

Масштаб негативних наслідків після таких дій для власників авто з АКПП та з механікою відрізняється, адже МКПП полагодити дешевше.

Якщо говорити про класичний автомат, то в такому випадку може вийти з ладу гідротрансформатор через перегрівання трансмісійної рідини. В АКПП на старих авто це могло б закінчитися виходом із ладу гідротрансформатора.

Однак більшість сучасних автомобілів оснащені електронікою, яка, розпізнавши одночасне натискання на педалі газу і гальма, може або знизити потужність двигуна, або при виявленні перегріву його повністю відключити, що запобігає пошкодженню трансмісії.

Інше в категорії