Новини Вінниця

Юридичне інфоциганство шкодить мобілізації. Вінничанам радять звертатись до офіційних джерел

Юридичне інфоциганство шкодить мобілізації. Вінничанам радять звертатись до офіційних джерел

Юристи-інфоцигани грають на людських страхах та неабияк шкодять процесу мобілізації. На просторах інтернету, зокрема у соціальних мережах, не рідко зустрічаються дописи відповідного характеру. Такі “послуги” часто пропонують вінничанам.

Юридичні консультації щодо питань мобілізації та виходу нового закону про мобілізацію від 18 травня коштують не дешево. За 20-30 хвилин юристи-блогери беруть 500-1000 гривень. За найпростішу “консультацію” та інформацію, яка є загально доступною та яку можна знайти в мережі на офіційних сайтах. Довірливі вінничани «клюють» на це інфоциганство.

Видання «Новини Вінниці» попросило надати роз’яснення ГО «Юридична сотня» щодо законності дій, важливості інформації, а також чи є альтернативні джерела правдивої інформації про мобілізацію, крім державних офіційних повідомлень.

Юридичне інфоциганство шкодить мобілізації. Вінничанам радять звертатись до офіційних джерел

У період воєнного стану та мобілізації важливо забезпечити громадян достовірною інформацією та кваліфікованою допомогою. Це питання не лише юридичної відповідальності, але й морального обов’язку. Ті, хто вводить громадян в оману, грають на їхніх страхах та невизначеності, завдають шкоди не лише окремим людям, але й суспільству в цілому. Ухилення від мобілізації може мати серйозні наслідки, включно з кримінальною відповідальністю. Крім того, така поведінка підриває моральний дух та єдність нації, – прокоментувала юристка, координаторка партнерів ГО «Юридична сотня» Алла Бєлошенко. – Важливо розуміти, що доступ до інформації в інтернеті не завжди означає правдивість. Іноді одну й ту саму статтю можуть інтерпретувати по-різному, тому завжди краще ознайомитися з першоджерелом. Зазначимо, що при угоді з юристом чи адвокатом треба уважно читати договір, який просять підписати, адже в багатьох випадках гроші не повертають. Щоб уникнути шахраїв та отримати достовірну інформацію, необхідно перевіряти кваліфікацію консультанта, звертатися до офіційних джерел, бути обережними з платними послугами та перевіряти відгуки про консультанта або організацію. Якщо є багато негативних відгуків або скарг, це може бути ознакою шахрайства. Довіряйте лише перевіреним джерелам та професіоналам із відповідною освітою і досвідом.

«Юридична сотня» радить достовірні джерела інформації, до яких громадяни можуть звернутися. Офіційні державні установи, такі як Міністерство оборони України, Міністерство у справах ветеранів України, сайт Кабінету Міністрів України тощо, регулярно надають інформацію про різні права та гарантії, оновлення законодавства,  публікують роз’яснення.

Громадські організації, які надають юридичну допомогу,  є в кожному регіоні.  Також є організації, які працюють на всій території України. Дуже важливо розуміти, що кожне роз’яснення будується на підставі документа, який є першоджерелом, тому з ним треба ознайомитись, укотре наголошу. Гарячі лінії при міністерствах також надають консультації. Система безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД) є в кожному місті і має свою гарячу лінію, – додала Алла Бєлошенко. – Моральні цінності, такі як чесність, справедливість та відповідальність, є основою нашого суспільства. Важливо пам’ятати про них у будь-який час, а особливо в періоди кризи. Ті, хто намагається скористатися ситуацією для власної вигоди, порушують ці цінності та завдають шкоди іншим. Ми закликаємо громадян бути обачними та не довіряти сумнівним джерелам інформації. За потреби звертайтеся до професійних юристів чи офіційних установ. Тільки так ми зможемо забезпечити захист наших прав та взаємопідтримку в цей складний час. Такими об’явами заповнені сайти послуг:

Юридичне інфоциганство шкодить мобілізації. Вінничанам радять звертатись до офіційних джерел

Related Posts