Новини Запоріжжя

В ТЦК не вручають одразу повістки: представники Запорізького обласного ТЦК та СП роз’яснили зміни процедури мобілізації

В ТЦК не вручають одразу повістки: представники Запорізького обласного ТЦК та СП роз’яснили зміни процедури мобілізації

Представники Запорізького обласного Територіального центру комплектації та соцпідтримки під час брифінгу в медіацентрі Запорізької ОВА роз’яснили зміни, які нещодавно вступили в дію після нововведень у закон про мобілізацію.

Перш за все, чоловіки віком від 18 до 60 років мають оновити свої дані. Це можна зробити трьома способами: у районному ТЦК та СП за місцем реєстрації, у Центрі надання адмінпослуг або через застосунок «Резерв +». Оновити дані необхідно протягом до 16 липня.

Які документи мати, щоб оновити дані?

Паспорт, ідентифікаційний код, військовий квиток, документи про освіту, документи, які підтверджують реєстрацію місця проживання

Чи можна оновити дані у ЦНАПі без наявності військового квитка?

Ні. Якщо військового квитка немає то треба особисто прибути до РТЦК для його відновлення.

Як оновити дані тим, хто перебуває за кордоном?

Якщо людина перебуває за кордоном, вона може оновити дані тільки за допомогою додатку «Резерв+».

Як отримати відстрочку від мобілізації?

Зібрати пакет документів, які дають підставу для відстрочки (для навчання – документи про освіту, за станом здоров’я – документи про стан здоров’я), приїхати до РТЦК та СП, написати заяву на голову комісії. Протягом тижня документи розглянуть і особі повідомлять, чи підлягає вона призову по мобілізації. На період розгляду заяви військовозобов’язаний не підлягає призову під час мобілізації. Турбуватись про те, що він прийде до ТЦК для оформлення відстрочки, а він буде призваний не треба, все буде вчинено відповідно законодавства.

Термін дії відстрочки – 90 днів. З вичерпанням 90 днів військовозобов’язаний зобов’язаний оновити свої дані або повідомили про продовження відстрочки. До цієї категорії не належать особи, які заброньовані, вони не звертаються до комісії, в них інший порядок отримання відстрочки; а також особи, які є інвалідами – їм не треба буде потім повторно знов звертатись до комісії після оформлення відстрочки.

Які зміни щодо бронювання?

Дві основні зміни: всім військовозобов’язаним, які мали відстрочку за наказом Мінекономіки, відстрочка продовжується ще на один місяць; за новим порядком всі працівники силових структур (поліція, ДСНС, судова охорона) зобов’язані стати на військовий облік.

Чи повинні стати на військовий облік юнаки віком до 25 років?

В Законі чітко прописано: громадяни України віком від 18 до 60 років всі повинні оновити дані.

Особи, які не досягли 25-річного віку призову під час мобілізації не підлягають навіть якщо вони пройшли базову військову підготовку.

Чи підлягають мобілізації члени родини особи з інвалідністю 3 групи?

Раніше ця категорія підлягала відстрочкам, але на теперішній час це стосується лише дружин, які мають інвалідність 3 групи, які мають одночасно онкологічне захворювання, мають відсутність якогось органу.

Поважні причини для неприбуття за повісткою

Хвороба, стихійне лихо або військові дії, які об’єктивно перешкоджають з’явитись до ТЦК та СП; смерть близьких родичів. Якщо такі обставини мають місце, він зобов’язаний протягом 3 днів повідомити ТЦК про наявність цих обставин будь-яким зручним способом та протягом 7 днів після повідомлення, з’явитись до ТЦК та СП.

Мобілізація жінок

Згідно законодавства, жінки, які мають фах медичний або фармацевтичний зобов’язані стати на військовий облік. Інші жінки, якщо вони мають споріднену військо-облікову спеціальність, також можуть перебувати на військовому обліку. Стосовно призову: обидві категорії жінок призову на військову службу під час мобілізації підлягають лише в добровільному порядку.

Заступник начальника Запорізького обласного ТЦК та СП Андрій Якунін під час брифінгу запевнив, що одразу після звернення до ТЦК для оновлення даних військовозобов’язаним не вручають повістки:

– Хочу запевнити, що існує хибна думка, що чоловік, який прийшов до територіального центру одразу направляється до війська. Це так не відбувається. Ми в будь-якому випадку, навіть людина, яка тривалий час не була у територіальному центрі, на той час у військкоматі, тому що це може бути і 10 років, ми всі розуміємо, що є певні критерії в тому числі і 402-го наказу, який зазначає періодичність направлення на військово-лікарську комісію, тому людина повинна, перш за все, для проходження військової служби мати придатність за станом здоров’я. Якщо людина дуже тривалий час не заходила до територіального центру, є велика вірогідність, що її направлять на військово-лікарську комісію. Навіть якщо у громадянина є певні проблеми зі здоров’ям, його потрібно виключати. Це відбувається у обов’язковому порядку і це також є елементом уточнення відповідних даних. Після відвідування територіального центру громадянину видається довідка, щоб підтвердити, що ви в певний час уточнили свої облікові дані, – сказав Якунін.

Related Posts