Новини боксу

У Чернігові почався суд над російським офіцером “Кльоном”, якого ідентифікували журналісти Суспільного

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Російський військовий на позивний “Кльон”, якого називають відповідальним за воєнний злочин у Ягідному на Чернігівщині. Фото зі сторінки Соловова у російській соціальній мережі

У Чернігові почали судити російського військового із позивним "Кльон". Саме його жителі Ягідного на Чернігівщині називають відповідальним за воєнний злочин у їхньому селі.

Як повідомила журналістка Ганна Мамонова, сьогодні, 16 травня, було попереднє судове засідання.

"Тривало 10 хвилин. Суддя сказала, що потерпілі та обвинувачуваний не прийшли, тому переносимо засідання. Це було очікувано. Зазвичай, у справах проти росіян відбувається три судових засідання, на які вони не зʼявляються, а потім суддя ухвалює рішення про заочний розгляд справи. Формальність, якої необхідно дотримуватися", — написала вона у Facebook.

За словами журналістки, адвокатка "Кльона" призначена державою. Для неї це не перша подібна справа.

"Каже, даються вони їй складно. Не стільки морально, бо це робота і в обвинуваченого має бути адвокат, а скільки мало професійного виклику. От якби обвинувачуваний звʼязався з нею, зміг надати докази на свій захист. А без цього доказова база у прокуратури сильна. Прокурор теж би хотів почути обвинуваченого в суді, бо до нього багато питань по інших воєнних злочинах росіян в Ягідному", — зазначила Мамонова.

Наступне засідання відбудеться у липні, потім у серпні і з вересня почнуть слухати свідків. Потерпілих у справі 369, але не всі будуть свідчити в суді.

У звинуваченні прокуратури сказано, що російські військові використовували полонених у підвалі як живий щит. "Кльону" загрожує 12 років вʼязниці.

За словами журналістки, справа проти нього налічує понад десять томів: допити потерпілих, судово-медичні експертизи померлих, обґрунтування, що людей у підвалі тримали, бо нагорі школи був штаб російських військових, а також для того, щоб не було свідків інших воєнних злочинів росіян — розстріли місцевих.

"Чи причетний "Кльон" до вбивств цивільних, у цьому судовому процесі розглядати не будуть. Не виключено, що будуть інші судові процеси проти нього", — зазначила вона. Російські військові у березні 2022 року там майже місяць тримали у шкільному підвалі 366 людей, з яких десятеро померли. "Кльона" восени 2023 року ідентифікували журналісти редакції розслідувань Суспільного. Зібрані журналістами дані допомогли правоохоронцям оголосити про підозру росіянину.

Related Posts