Новини Чернівці

Вчителі у маленьких школах можуть залишитися без зарплати: на Буковині таких п’ять закладів

Вчителі у маленьких школах можуть залишитися без зарплати: на Буковині таких п'ять закладів

У Чернівецькій області функціонує 5 малочисельних шкіл, в яких навчається від 12 до 43 учнів з кількістю педагогічного персоналу в них – 45 ставок. У цих школах можуть виникнути проблеми з фінансуванням.

Про це повідомляє департамент фінансів Чернівецької ОДА.

Малочисельними є школи у Рукшинській, Ставчанській, Кельменецькій, Кострижівській та Новоселицькій громадах.

З 1 вересня 2025 року уряд не фінансуватиме коштом освітньої субвенції зарплату вчителів у школах із кількістю учнів менш ніж 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – менш ніж 60 осіб. Таку норму закладено у пункті 10 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2024 №245.

За даними територіальних громад до 1 вересня 2025 року ситуація може змінитись. Окремі малочисельні школи з початку навчального року планується реорганізувати у філії на базі опорних закладів, по деяких необхідно вирішувати питання підвезення учнів шкільними автобусами до найближчих загальноосвітніх навчальних закладів.

Територіальні громади мають вирішити: або довозити учнів цих шкіл у найближчу більшу школу, або оплачувати працю вчителів малих шкіл із місцевих бюджетів. У цьому році на зарплату педагогічному персоналу малочисельних шкіл вказаних вище громад буде спрямовано з державного бюджету близько 7,5 млн грн. У разі функціонування таких шкіл у вересні 2025 року необхідно буде вишукати кошти у місцевих бюджетах, що при теперішній ситуації є вкрай проблемним.

До розрахунку освітньої субвенції кожної громади буде додано всіх дітей шкільного віку. Тобто громада отримуватиме кошти на навчання всіх дітей, але не зможе витрачати їх на маленькі школи.

Related Posts