Новини Дніпро

Стабілізаційні та аварійні відключення електроенергії у Дніпрі та області: все, що варто знати

Стабілізаційні та аварійні відключення електроенергії у Дніпрі та області: все, що варто знати

Чи діють графіки відключень світла у Дніпрі та як розрізняти види вимкнень електрики

З 14 травня розпочалося те, що могло відбутися набагато раніше. По усій Україні стартували відключення електроенергії. Причина – обстріли об’єктів генерації протягом березня-травня 2024 року. Поки відключення відбуваються в пікові години зранку та ввечері. Та люди вже почали плутатися, чи діють графіки або ж черги вимкнень, чи ні, а також чим відрізняються екстрені, аварійні, стабілізаційні відключення.

Інформатор спробував розібратися у ситуації. Перше, на що варто звернути увагу – відключення з нами надовго, тож потрібно знов до них звикати. Через масовані ракетні обстріли навесні Україна, за оцінками урядовців, втратила близько 8 ГВт генеруючих потужностей. Радник Прем’єр-міністра України, член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко зазначив, що перебої з постачанням електрики, які стартували 14 травня, можуть тривати до серпня або вересня. Про це Інформатор повідомляє із посиланням на «Укрінформ».

«Якщо говорити про обмеження, що розпочалися добу тому, то в цих умовах нам доведеться жити, за моїми оцінками, до серпня. У серпні-вересні очікую незначне покращення в силу різного набору факторів», – сказав Бойко.

За його словами, через низьку для травня температуру населення почало активно використовувати обігрівальні прилади й в енергосистемі утворився дефіцит навіть з урахуванням активного імпорту електроенергії. У серпні ж, якщо він не буде сильно спекотним, знизиться навантаження на систему через велику кількість сонячної генерації та вихід з фази ремонтів об’єктів атомної генерації. А ось зима, за даними Бойка, буде «невідворотньо важкою», оскільки усі знищені рф об’єкти енергетики відновити не вдасться.

«Укренерго»

В «Укренерго» ввечері 15 травня повідомляли, що з четверга, 16 травня, по усій Україні як для промисловості, так і для побутових споживачів після двох днів аварійних відключень запровадять планові обмеження. Тобто в кожному регіоні мають вводити графіки погодинних відключень (ГІВ), що має зробити відключення більш прогнозованими.

Диспетчерський центр «Укренерго» довів ліміти споживання до обласних енергетичних компаній. Обмеження рівномірно розподілили між усіма регіонами, а об’єкти критичної інфраструктури не обмежується.

«16 травня, з 00:00 в усіх регіонах України діють графіки погодинних відключень. Отримати інформацію про те, як саме будуть діяти обмеження споживання у вашому регіоні, можна в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах», – зазначили в «Укренерго».

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький розповів в етері марафону «Єдині новини», що ситуація в енергосистемі може поліпшитись вже на наступному тижні. Однак, за його словами, повністю уникнути відключень не вдасться ні влітку, у період спеки та увімкнення кондиціонерів, ні восени та взимку, коли українці знову будуть вмикати обігрівачі.

«Поточні обмеження енергоспоживання запроваджуються для всіх споживачів і рівномірно розподіляються між усіма областями. А для відновлення та перебудови пошкодженої російськими обстрілами енергосистеми знадобиться тривалий час», – заявив Володимир Кудрицький.

 

Ситуація зі світлом у Дніпрі 16 травня

У ЦЕК та ДТЕК «Дніпровські електромережі» повідомили, що у Дніпрі у четвер, 16 травня, з 16:00 за командою від диспетчерів «Укренерго» застосовують графіки погодинних відключень (ГПВ). Попередньо, вони діятимуть до опівночі. Через складну ситуацію і значний дефіцит електроенергії продовження відключення можливе і у п’ятницю, 17 травня, з 0:00 до 9:00.

Графіки відключень можна подивитися на сайтах та у чат-ботах у соцмережах ДТЕК «Дніпровські електромережі», ЦЕК та Yasno. Варто зазначити, що сайті компаній періодично «лягають» через велике навантаження.

  • ДТЕК «Дніпровські електромережі»;
  • Yasno;
  • ЦЕК.

Стабілізаційні та аварійні відключення електроенергії у Дніпрі та області: все, що варто знати

Так виглядає графік відключень на сайті ДТЕК «Дніпровські електромережі»

Що ж таке екстрені та стабілізаційні відключення?

У ДТЕК «Дніпровські електромережі» пояснили, які види відключень існують та чим вони відрізняються. Тож загалом є два види відключень – екстрені (аварійні), а також стабілізаційні (графіки).

  • Стабілізаційні: вводять в разі дефіциту електроенергії в енергосистемі. Об’єм електроенергії, яку потрібно зекономити, визначений заздалегідь. Такі відключення тривають близько 4 годин, +/- 30 хвилин на перемикання, після чого вимикають іншу групу/чергу абонентів;
  • Екстрені: вводять, коли треба збалансувати енергосистему на велику потужність в конкретний момент. Об’єм електроенергії, яку потрібно зекономити в регіоні, невідомий заздалегідь. Також неможливо передбачити, скільки триватимуть відключення і коли їх введуть.

Після команди від «Укренерго» диспетчери в областях мають не більше 10 хвилин, аби оперативно застосувати обмеження, щоб не сталася велика аварія в енергосистемі.

«Як тільки необхідність в додатковому обмеженні закінчується (знижується споживання або зростає виробництво електроенергії) екстрені відключення скасовуються», – зазначили у ДТЕК «Дніпровські електромережі».

Стабілізаційні та аварійні відключення електроенергії у Дніпрі та області: все, що варто знати

Види відключень електроенергії

Якщо підсумувати: немає проблем з генерацією – немає відключень. Якщо збій виникає раптово – застосовують екстрені аварійні відключення, як 14 та 15 травня, коли не можна прогнозувати час таких відключень.

Коли ж енергосистема стабілізується – «Укренерго» надає областям ліміти споживання і відповідно до них на місцях застосовують графіки відключень (стабілізаційні), як 16 травня. Якщо ж дотримуватись лімітів не вдається навіть при дії графіків відключень, то стабілізаційні відключення перетворюються на екстрені, коли графіки вже не діють.

Раніше ми також повідомляли, що з вечора 14 травня по Україні розпочалися аварійні відключення електроенергії. Окрім того, голова “Укренерго” розповів, що складна ситуація з відключеннями триватиме як влітку, так і взимку. Крім того, у Кабміні зазначили, що тарифи на світло залишаться незмінними щонайменше до кінця травня. 

Related Posts