Новини Вінниця

Вінничанам розповіли все про новації вступної кампанії

Вінничанам розповіли все про новації вступної кампанії

З 1 липня в Україні стартує вступна кампанія до закладів вищої освіти. Ця кампанія, є третьою, яка проводиться в умовах воєнного стану, і як і дві попередніх, має свої особливості.

Про її особливості та нововведення розповіла виданню «Вінниця ПресПоінт» Людмила Марцева, заступник директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти.

Аби вступити до університету на бюджетну чи контрактну форму навчання учням потрібно скласти національний мультипредметний тест.
НМТ- це комп’ютерний онлайн-тест, що в умовах російської військової агресії замінює студентам ЗНО. Тест складається з трьох блоків містить 60 завдань (по 20 завдань з кожного блоку), на виконання яких відведено 120 хвилин. Учень має скласти на НМТ 4 дисципліни – три обов’язкові (українська мова, математики, історія України) і одну на власний вибір.

НМТ проходить в один день. Абітурієнт має 4 години на виконання 4 блоків завдань. Між двогодинними робочими етапами буде перерва 20 хвилин.

Завдання НМТ відповідають змісту програм ЗНО з навчальних предметів і є аналогічними до використовуваних у ЗНО. Утім, тест є дещо спрощеним – писати твір в рамках тесту з української мови тепер не потрібно.

«Якщо говорити про те, який четвертий предмет діти обрали більше – то це англійська мова – 34%. Десь 26% – географію, 20% – біологію, 15% – зазначили четвертим предметом українську літературу. Дуже мало припадає на фізику, 3 % та на хімію – трохи понад 1%. І ще менше – німецька, іспанська, французька мова», – зазначила Людмила Марцева .

У Вінницькій області працюватимуть 47 тимчасових екзаменаційних центрів. Та визначено 15 населених пунктів, де будуть розгорнуті пункти тестування.

«За допомогою металошукачів правоохоронців будуть здійснювати перевірку абітурієнтів на наявність заборонених пристроїв зв’язку – телефонів», – розповідає Людмила Марцева заступник директора Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти.

Про які нововведення варто знати абітурієнту?

1. У 2024 році випускники не складають ДПА – державну підсумкову атестацію, а усі дисципліни НМТ складають в один день. 
2. У 2024 році приймаються сертифікати ЗНО і НМТ за попередні три роки, тобто 2020 – 2023 рр. 
3. За правилами вступу 2024 року, ВНЗ не вимагають надання медичної довідки 086-3/о. 
4. На бюджет у 2024 році можна подати не більше 5 заяв і не більше 20 заяв за двома формами фінансування.  «Цьогорічне НМТ, як і попередні роки буде відбуватися в спеціально обладнаних комп’ютерних аудиторіях закладів освіти, тобто — тимчасових екзаменаційних центрів. Ці центри ми створюємо на базі закладів загально середньої освіти, закладів фахової передвищої освіти та закладів вищої освіти. Наповненість в тимчасових екзаменаційних центрах по Вінницькій області, як і в інших, складає від 30 до 60 учасників. В кожній аудиторії підготовлено по 10 – 15 робочих місць. Нагадаю, що кожен екзаменаційний центр обладнаних укриттям цивільного захисту, що може забезпечити одночасне перебування усіх учасників тестування», – пояснює представниця Вінницького регіонального центру оцінювання якості освіти.

Конкурсний бал для абітурієнтів 

Конкурсний бал для вступу на контракт на основі повної загальної середньої освіти або ступеня молодшого бакалавра визначають заклади вищої освіти самостійно.

Але він не може бути менше ніж 150 балів для спеціальностей галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», спеціальностей «Фармація, промислова фармація», «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія» галузі знань «Охорона здоров’я».

Перелік документів для вступу 

Незалежно від напрямку навчання або обраного закладу, пакет документів для вступу залишається єдиним. Абітурієнту знадобляться оригінали та копії:

* Свідоцтва про народження або паспорта;
* Військового квитка або приписного свідоцтва для військовозобов’язаних;
* Документа про освіту та атестата;
* Сертифіката про складання ЗНО або НМТ;
* Документа, що свідчить про наявність права на вступ за конкурсом;
* 4 фото, розміром 3х4.

Чи можливо вступити до університету без ЗНО чи НМТ?

Можливість вступити на контракт до вищого навчального закладу без проходження НМТ матимуть можливість окремі категорії населення.

* Право на вступ за результатами співбесіди надається чинним військовослужбовцям України та звільненим у запас на рік вступу.
Крім того, законодавчо обґрунтоване право на вступ без тестування мають такі категорії абітурієнтів:
* Інваліди та люди з обмеженими фізичними можливостями;
* Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
* Особи, які мають захворювання, що перешкоджають складанню НМТ;
* Громадяни, що мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;
* Абітурієнти, які здобули повну загальну середню освіту за кордоном;
* Громадяни, які проживають на тимчасово окупованій території.

Під час реєстрації особистого електронного кабінету необхідно вказати тип та номер документа, що посвідчує особу, або реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Які строки вступної кампанії ?

«Починається основна сесія в кінці цього тижня. Триватиме до кінця червня. У Вінницькій області для проходження НМТ зареєструвалися 12 812 осіб. Якщо порівняти з минулим роком, то це трохи більше. Минулого року ми мали 12 622 учасників. З них, випускники минулих років, в цьому році зареєструвались 2 344. А цьогорічних випускників майже 10 500 абітурієнтів», – зазначає пані Марцева.

Реєстрація заяв на участь у співбесідах та творчих конкурсах для вступу виключно на контракт здійснюється з 3 липня до 25 липня 2024 року.
Співбесіди та творчі конкурси для таких абітурієнтів проводяться до 31 липня.
Зарахування вступників-контрактників відбувається не пізніше ніж 30 серпня.
Важливо!

«Тим, хто буде з поважної причини відсутній на основній сесії тестування, потрібно впродовж трьох днів подати заяву та зареєструватись на додаткову сесію. Надавши документ, який підтверджує, що була поважна причина», – наголошує Людмила Марцева.

Автор: Анастасія Голошивець

Вінничанам розповіли все про новації вступної кампанії

 

Related Posts