Новини Харків

Сексуальне насильство під час конфлікту: куди звертатися по допомогу

З 2014 року від різних форм СНПК постраждали сотні людей.

В Україні діє пілотний проєкт допомоги для постраждалих від сексуального насильства під час війни.

Від початку повномасштабного вторгнення зареєстровано 274 факти сексуального насильства під час конфлікту (СНПК). 

СНПК — це зґвалтування та будь-який інший напад чи дії сексуального характеру, вчинені проти жінок, чоловіків і дітей, а також дії, безпосередньо чи опосередковано пов’язані з конфліктом. Це ще один вид зброї проти мирного населення, елемент злочину проти людяності. 

В Україні діє пілотний проєкт “Невідкладні проміжні репарації для постраждалих від сексуального насилля під час війни в Україні”. Він створений спільно з Глобальним фондом тих, хто пережили насильство, Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики та громадськими організаціями, що займаються правовою та психологічною підтримкою постраждалих. 

Ініціатори проєкту розробили систему, що передбачає виявлення постраждалих, ухвалення рішень про відповідність критеріям і виплату проміжних компенсацій. При цьому приділяють увагу конфіденційності інформації та особливому підході до кожного постраждалого.

Постраждалі від СНПК та свідкі таких злочинів можуть звернутися за комплексною юридичною та психологічною підтримкою до спеціальних сервісів допомоги:

  • Лінія правової допомоги “ЮрФем: підтримка” за номером 068 145 55 90 або 0 800 30 55 90 (дзвінки безкоштовно), написавши у Viber/Telegram або залишивши заявку на сайті 

  • Центри допомоги врятованим — це державні установи, створені Урядом України в партнерстві з UNFPA, де люди, котрі виїхали з зони активних бойових дій та/або тимчасово окупованих територій, можуть отримати комплексну соціально-психологічну підтримку в одному місці.

  • Платформа допомоги врятованим.

  • Аврора — сервіс психотерапевтичної допомоги постраждалим від СНПК.

  • БПД — Система безоплатної правової допомоги. Це мережа бюро правової допомоги та дистанційні сервіси для отримання такої допомоги. Через них можна скористатися гарантованим державою правом кожної людини мати безоплатну кваліфіковану допомогу юристів.

СНПК — злочин, що немає терміну давності, тож звернутися за допомогою можна в будь-який момент.

Свідчення постраждалих від СНПК є доказами, що можуть допомогти довести вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду проти українського народу та повернути відчуття справедливості для сотень людей.

Як писав UA-NEWS.in.ua, на Харківщині відкрили два центри допомоги постраждалим від домашнього насильства. Ще два центри з’явилися у Харківському та Богодухівському районах.

Джерело

Related Posts